Hipsterid seavad pruulikojad ohtu

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Setu koduõlu.
Pildil on Setu koduõlu. Foto: Risto Kukk

Üha trendikamaks muutunud väikesi pruulikodasid ohustavad nende enda peamised kliendid – noored hipsterid, kelle puuviljamaitseliste ale-tüüpi õllede lembus tekitab ülemaailmset humalapuudust.

Väikesed õlletehased on Stockholmis viimastel aastatel kõvasti turuosa kasvatanud, kuid vähese tootlikkuse tõttu sõltuvad nad tugevalt igast humala tükist ja turu kõikumistest, kirjutab The Local.

Nüüd kasvab trendina India Pale Ale (IPA) tüüpi õlle tarbimine. Ent IPA tüüpi õlle tootmiseks läheb tarvis neli korda rohkem humalat kui keskmises õlles.

Trendikad Stockholmi elanikud ei ole aga mingitmoodi erandiks, vaid tundub, et muutuvate õlletarbimise harjumuste tõttu on kogu maailmas tekkimas humalapuudus. USA humala kasvatajad on hoiatanud, et neil võib tekkida raskusi kasvavat nõudlust täita.  

«Nad ei suuda kasvatada nii palju humalat nagu maailm nõuab,» lausus õlle hulgiostja Peter Högström Rootsis.

Högström ennustab, et puudus kasvabki eeskätt puuviljamaitselise Ameerika ja Uus-Meremaa humala osas. Vähemalt siis, kui tootjad üha enam IPA tüüpi õlut toodavad.

Stockholmi väikseid pruulikodasid humalaga varustav Magnus Lindroos ütles, et nii pruulijad kui ka joojad on veel õndsas teadmatuses selle osas, et neid ootab ees humalapuudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles