4D-film näitab HIVi teed inimorganismi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment filmi «Ärka üles!» reklaamküljelt.
Fragment filmi «Ärka üles!» reklaamküljelt. Foto: Tarbija24

«Jess, saimegi HIVi», kõlab rõõmsalt AHHAA keskuse Tallinna administraatori suust. Rõõmustatakse põhjusega, sest keskus on saanud uue 4D formaadis õppefilmi, mis räägib ohtliku viiruse olemusest ja arengust inimese kehas.

«Ärka üles!» on esimene Eestis tehtud 4D-film, mis valmis Tartu Kõrgema Kunstikooli tudengite diplomitööna. Animatsioon räägib noorte Liisu ja Martini valikutest ja otsustest oma suhtes ning nende tagajärgedest. Mõtlematud otsused viivad kokkupuuteni HIV ja AIDSi temaatikaga.

Vaatajani jõuab terve HIV elutsükkel kuni AIDSi väljakujunemiseni. AHHAA keskuse 4D elamuskapsli vahendusel liigutakse mööda inimese organismi koos viirusega ning jälgitakse nii nakatumise protsessi.

Pühapäeval, 27. juunil, mis ühtlasi on ka rahvusvaheline HIV testimise päev, saavad huvilised igal täistunnil AHHAA keskuse Tallinna filiaali 4D elamuskapslis uut filmi ka oma silmaga näha ja meeltega kogeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles