Pangakaartide aeg saab varsti ümber

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakaardid.
Pangakaardid. Foto: Kaarel Tigas/ Õhtuleht

Tampere Ülikooli professori Pekka Puustineni sõnul kaovad traditsioonilised pangakaardid inimeste rahakottidest lähema viie aasta jooksul.

Kuna krediit- ja tavalised pangakaardid pole tulevikus turvalised makseviisid, siis võtavad nende ülesande üle teised makseviisid, vahendab Yle Tampere Ülikooli majandusprofessor Pekka Puustineni esinemist Soome Panga foorumil.

«Tänapäevane tehnoloogia pakub mitmeid märksa turvalisemaid makseviise,» rääkis Puustinen. Tulevikus hakatakse arveid tasuma hoopis telefoni, kella või autoga. «Tasumise eest võib hoolitseda ka külmkapp. Külmik tellib piima otsa saades uue ja hoolitseb ka tasumise eest,» pakkus ta välja ühe visiooni.

«Muidugi on kõige olulisem leping,» kinnitas esineja. «See võib olla kaardileping, kuid kaart ise ei ole enam oluline,» selgitas ta.

Ekspert usub, et kaardimaksete aeg on läbi saamas ja pangakaardid vananevad mõne aasta jooksul. See sõltub tema hinnangul ennekõike Visa ja Mastercardi otsustest.

Märksa roosilisemat tulevikku näeb ta sularahale. «See (sularaha käitlemine - toim.)  maksab ettevõtetele küll kümneid miljoneid, kuid ma arvan, et see jääb minevikupärandina alles,» rääkis mees. Inimesed vajavad tema hinnangul raha, mida on võimalik oma silmaga näha ja katsuda.
 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles