Raske episoodiline joomine levinuim teismeliste hulgas

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopas on raske episoodiline joomine, teisisõnu purjutamine, kõige enam levinud teismeliste hulgas – nii mõneski riigis, kaasa arvatud Eestis, harrastab sellist alkoholitarbimist üle poole 15-16-aastastest.

Jacek Moskalewicz Varssavi Psühhiaatria ja Neuroloogia Instituudist tõi Tallinnas toimuval kahepäevasel Euroopa alkoholiseaduse jõustamise teemalisel konverentsil välja, et näiteks Ida-Euroopa riikides purjutab keskmiselt 52 protsenti 15-16-aastastest poistest, samas kui täiskasvanud meeste seas on see protsent 31,6. Tüdrukute puhul on aga vahe veel suurem – nende seast purjutab 44,3 protsenti, samas kui täiskasvanud naiste hulgas on sellise alkoholitarbimise harrastajaid 12,3 protsenti.

Eestis purjutab üle poole 15-16-aastastest noortest, seejuures ei ole poiste ja tüdrukute vahel sisuliselt vahet (vastavalt 54 ja 52 protsenti). Küll aga purjutavad Eesti tüdrukud sarnaselt kogu Ida-Euroopa keskmise näitajaga kordades rohkem kui nende täiskasvanud sookaaslased.

Eriti silmatorkav vahe on aga Ungari, Poola ja Sloveenia teismeliste tüdrukute ja täiskasvanud naiste vahel, sest kui viimastest purjutab neis riikides vaid umbes 2-4 protsenti, siis noortest juba 34-50 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles