Euroopasse jõudnud sularahaautomaadid tuvastavad isiku veresoonte mustri järgi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat, mis identifitseerib isiku sõrmes või käeseljal oleva veresoonte mustri järgi.
Pangaautomaat, mis identifitseerib isiku sõrmes või käeseljal oleva veresoonte mustri järgi. Foto: Hitachi

Jaapani elektroonikahiid Hitachi hakkas Poolasse tarnima kõrgtehnoloogilisi sularahaautomaate, mis tuvastavad isiku sõrme veresoonte mustri järgi.

Veresoonte mustri tuvastuse tehnoloogia on identifitseerimisviisina sama täpne kui silmaiirise skaneerimine, kirjutab The Guardian.

Masinatest saab raha välja võtta lihtsalt asetades oma sõrme infrapunalugejale, mis identifitseerib isiku sõrmes või käeseljal oleva unikaalse veresoonte mustri järgi. Arvatakse, et tänu sellistele sularahaautomaatidele võivad varsti pangakaardid saada osaks minevikust.

Poola on Euroopas esimene riik, kes tutvustab «sõrme veresoonte ID» («finger vein ID») sularahaautomaatide võrgustikku. Kokku võetakse sel aastal kasutusele 2000 sellist masinat nii pangakontorites kui ka supermarketites. Selle taga on toetav turunduskampaania, mille sõnumiks on «sularahatehingud sõrmega».

Sõrme veresoonte tuvastust kasutatakse eriti laialdaselt Jaapanis. Suurbritannia pankade sõnul võib aga kuluda aastaid enne, kui säärased pangaautomaadid neil kasutusele võetakse.

Ekspertide kinnitusel on veresoonte mustri skannerid usaldusväärsemad kui sõrmejäljelugejad, kuna need eeldavad «päris käe» olemasolu.

Positiivseks peetakse, et veresoonte mustri lugejad on odavamad kui silmaiirise skannerid. Küll tuntakse muret, et veel küllalt uue tehnoloogia puhul pole teada, mis juhtub veresoonte mustriga siis, kui inimene vananeb.

Hitachi kinnitusel siiski inimeste veresoonte muster elu jooksul ei muutu. Ettevõtte pressiesindaja sõnas, et nad on seda tehnoloogiat uurinud juba 15 aastat ning see olevat väga stabiilne.

Pangaautomaadid ei ole ainsad, mille puhul veresoonte skaneerimist kasutatakse, näiteks kaaluvad lennukompaniid seda rakendada uut tüüpi pardakaartide näol. On ka seadmeid, milles on kombineeritud sõrmejäljelugejad veresoonte mustri lugejatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles