Galerii: kuidas käib kvaliteedikontroll Rimi köögiviljalaos

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaekett Rimi tutvustas, kuidas käib kvaliteedikontroll nende puu- ja köögiviljalaos Jälgimäel, läbi mille kõik välismaised fruktid ja kodumaised juurikad poelettidele jõuavad.

«Praegu on meil just tulnud Ecuadori päritolu banaanid ja kohe toimub kvaliteedikontroll. Mõõdame me temperatuuri ja vaatame värvi, see on kõige olulisem,» selgitas Rimi kvaliteedispetsialist Anne Värbu.

Kui banaanid on kastidega lattu jõudnud, asuvad kaks kvaliteedikontrollijat usinalt tegutsema. Temperatuurimõõdik pistetakse banaani, kastis vaadatakse ka viljade värvi ning võrreldakse värvikaardiga. Nii mitme erineva kastiga.

«Toote temperatuur näitab tema küpsust,» selgitas Värbu. Banaani temperatuur peab olema vähemalt 13,6 kraadi, keskmine jääb 15 juurde.

«Kui banaan on tõesti roheline, siis me teda vastu ei võta ja kui temperatuur on lubatust allapoole, siis saadetakse ta tagasi hankijale ja müüki ta ei jõuagi,» rääkis Värbu. Ühes kuus saadetakse tagasi umbes 2-3 protsenti kõikidest saabunud toodetest.

Edasi lõigatakse üks banaan keskelt pooleks ja lõigutakse pisut banaanikoort, et selgitada ega vili ei ole saanud külmakahjustusi. «Siit peaks paistma külmakahjustused. Ta läheb siis pruuniks ja täpiliseks. Küpsusaste on nii ilusti näha,» selgitas üks kvaliteedikontrollija Kaur Jermakov.

Kõiki banaane üle ei kontrollita. Saabunud kogusest võetakse mingi protsent ehk valim kaste, mis üle kontrollitakse. «Kõiki me lahti ei tee, sest siis nad saaksid külma. Igal tootel on esitatud omad nõudmised, mis tal peavad olema,» lisas Värbu. Kõikidesse sortidesse temperatuurimõõdikut siiski sisse ei torgata, vajadusel kasutatakse laserit.

Edasi vaatlesime heledaid viinamarju. «Siin on juba lössis marjad ja hallitus allpool,» leidis Jermakov. Ülejäänud viinamarjad siiski kõlbasid.

Toode jõuab poodi üsna kiiresti – kui täna jõudis puu- ja juurvili Rimi lattu, siis homme hommikul on ta hiljemalt kaupluseletil.

Rimi laos võib igapäevaselt kohata 230-270 erinevat liiki puu-ja köögivilju. Rimi impordib enamuse oma laiast puu- ja köögivilja valikust ise. Välismaiste puu- ja köögiviljade osakaal jääb Värbu sõnul sõltuvalt hooajast 30–60 protsendi vahele. Selleks et viljad kõige paremini säiliksid, on lao temperatuur 6 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles