Maroko päritolu kirsstomatid mürgitavad inimesi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsstomatid.
Kirsstomatid. Foto: youtube.com

Prantsusmaa hoiatab Euroopa Komisjoni kiirhoiatussüsteemi kaudu Maroko päritolu tomatite söömisest tekkinud mürgitusjuhtude eest, paraku ei selgu analüüsidest, mis tervisehäireid põhjustas.

15. mail registreeriti 30 Euroopa riigi ühiselt kasutatavas kiirhoiatussüsteemis RASFF Prantsusmaa koostatud teade, milles kirjeldatakse Maroko päritolu tomatite söömise järel tekkinud mürgitusjuhte. Teates toodi ka riigid, kuhu lisaks Prantsusmaale on kõnealuseid Maroko päritolu kirsstomatite partiisid tarnitud: Tšehhi, Saksamaa, Itaalia, Rumeenia, Slovakkia ja Inglismaa.

Kuigi Eestit loetelus ei olnud, siis on ka siin veterinaar- ja toiduameti andmetel saabunud üks vihje, milles kurdetakse Maroko päritolu tomati söömisest saadud tervisehädade üle. Kaebus on menetluses ning veterinaaramet uurib praegu lisaks, milliseid Maroko päritolu kirsstomateid on Eestis aprillis ja mais müüdud ja hetkel müüakse.

Kiirhoiatussüsteemi andmetel on Prantsusmaa teinud tomatitest kõikvõimalikke erinevaid analüüse, kuid ükski analüüs pole mürgitusjuhtumite põhjust näidanud.

Tomatitest on uuritud erinevaid mikrobioloogilisi patogeene ja viirusi, taimekaitsevahendite jääke, vasksulfaadi sisaldust, histamiini leidumist ning samuti on uurimise käigus välistatud viljade võimalik saastumine jahutusseadmetes kasutatava etüüleenglükooliga. «Analüüside tulemused on olnud nõuetekohased, seega veel ei ole teada, mis võis tervisehäireid põhjustada. Hetkel uurimine jätkub,» kinnitas VTA toiduosakonna peaspetsialist Eve Rehelem.

Prantsusmaa algatas kahtlusaluse tomatipartii turult tagasikutsumise.  

Juhul, kui inimestel on tekkinud Maroko päritolu kirsstomatite söömise järgselt tervisehäireid, siis palub VTA sellest neile teada anda.

Vajalik on esitada järgnev informatsioon:

1) Millisel kuupäeval ja millisest kauplusest (nimi ja aadress) kirsstomateid osteti?

2) Millal tekkisid terviseprobleemid? Millised terviseprobleemid?

3) Kui on veel alles toote pakend, siis palutakse infot tomatite maaletooja/edasimüüja kohta ning pakendil oleva tootepartii numbrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles