Seitse päeva elumuutust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsuvad tulukesed: Villa Eden asub Põhja-Itaalias Alpides, kolme kilomeetri kaugusel Merano väikelinnast.
Kutsuvad tulukesed: Villa Eden asub Põhja-Itaalias Alpides, kolme kilomeetri kaugusel Merano väikelinnast. Foto: Villa Eden

Tahate elada tervislikult, langetada kaalu, aga ei viitsi pingutada? Siis laske end teenindada, ja muudkui makske.

Oma elustiili muuta suudavad vähesed. Meie pere pole mingi erand. Lõpuks otsustasime, et kui ise ja töö kõrvalt ei suuda, siis vast ehk puhkuse ajal mõnes tervisehotellis.

Netis surfates saime pika nimekirja saleduskuuri pakkuvatest hotellidest, aga enamik neist esindab kaht  äärmust: kas militaarse distsipliiniga kämpingud, kus kogu töö tuleb ise ära teha, või tuntud viietärnihotellid, kus spaamenüüsse lisatud ka salendavad protseduurid ja dieetmenüü. Kuigi soovisime ka veidi luksust nautida, tundus, et salatilehtede näsimine restoranis, kus kõrvallaud naudib hanemaksa ja parimat Bordeaux’d ning holistilisele taassünnile aitab kaasa ehtsaid pärleid sisaldav kreem, pole just meie rida.

Lõpuks tundus, et Villa Eden Meranos on just see õige – kaunis Lõuna-Tiroolide loodus, parajalt väike (kuni 50 külastajat), ja mis kõige tähtsam: kaalujälgimine kuulub programmi juba üle 30 aasta.

Päevad hommikumantlis

Kui autoga Villa Edeni ette keerame, tunneme end kohe koduselt. Tagasihoidlik, kuid mugav luksus, lahke personal, iidsete puudega park, kauni vaate ja suure terrassiga numbrituba ning täielik rahu ja vaikus on just see, mida vajame. Voodilt leiame hommikumantlid ja kirja, mis teatab, et võime neis kogu päeva hotellis ringi liikuda; vaid õhtusöögiks palutakse kenasti riidesse panna. Nii et suurem osa kaasavõetud garderoobist jääbki kasutamata.

Esimene kohtumine arstiga on hommikul juba kell 7.30. Kõigepealt kirja kaal, pikkus, kroonilised haigused, kardiogramm ja vererõhk. Spetsiaalsete aparaatidega mõõdetakse-kontrollitakse ener­giavajadust, ainevahetust, luude tihedust, rasva- ja veeprotsenti ning jumal teab, mida kõike veel. Hommikusöögiks on meile mõlemale individuaalne menüü. Samuti saame kummalegi loodud protseduuride programmi. Vaatame oma seitsme päeva plaani ja saame aru, et ega meil vist ümbruskonnaga tutvumiseks eriti aega jää.

Varahommikust lõunani on ette nähtud tunnised protseduurid: mehaaniline lümfidrenaaž ja siseenergia tasakaalustamine, metabolismi ravi, eri massaažid ja merevetika pakend. Pärastlõunal jalutuskäik treeneriga, jooga ja vesivõimlemine. Kui võhma jätkub, võib à la carte juurde tellida kõikvõimalikke iluprotseduure, massaaže ja terviseteste. Oma hädasid peaks arstile kohe kurtma, sest Villa Eden pakub protseduure hõreneva pealae, kroonilise valu, unetuse jne raviks. Koostööleping on ka kosmeetilise kirurgiga, aga tema käe alla pääsemiseks peab rohkem aega varuma ja oma soovidest juba varakult ette teatama.

Hokimängija nõuanded

Igal terviseprogrammil on omad imenipid. Villa Edenil on neid isegi mitu. Esimene on biothermico, elektiline sügavsoojendus, mis parandab ainevahetust, leevendab kroonilist valu, sulatab rasvu, silub kortse ja aitab kreemidel imenduda. Teine on muidugi dieet – vaid 600–1000 kcal, pluss detoksikatsiooniefekt. Põhimõte on lihtne: hommiku poole süsivesikud ja õhtul proteiinid ilma soola ja kohvita.

Villa Edeni arst dr Nobili kirjutab väitekirja toitumisest ja on veendunud, et kõige olulisem on keha happelisuse vähendamine, sest aluseline keha kaotab kilosid kiiremini. «Kuna me ammutame energiat päeval suhkrust ja öösel valkudest, siis muudab hommikul söödud liha keha happeliseks ning õhtused kartulid ja koogid talletatakse rasvana,» seletab dr Nobili. Ta kinnitab, et kui järgida tema koostatud dieeti, võib kaotada kilosid ka siis, kui saada päevas toidust 1800 kilokalorit.

Teine abimees: treener Mirco, endine hokimängija, sporditeaduste doktorant Rooma ülikoolis. «Iga inimene põletab rasvavarusid kõige paremini teatud kindla koormuse korral,» õpetab ta. «Kui liiga palju rahmeldate, hakkab organism otsima energiat mujalt, nii et lõpuks olete lihtsalt kurnatud.» Ta väidab, et kõige parem on alustada kiirkõnniga veidi mäest üles. Treening peab kestma 45 minutit. Igaühele sobiva tempo leidmiseks mõõdetakse treeningu ajal piimhappesisaldust veres, seejärel aitab südamelööke lugev randmekell hoida õiget tempot.

Kuidas me hakkama saime? Esialgu olime rampväsinud, näljased ja pahurad, aga paari päeva pärast olime juba nii reipad, et võtsime lisaks spordiprogrammile ette pikki jalutuskäike.

Pool aastat tublidust

Merano on kuulus ajalooline kuurort, kus kohtuvad saksa ja itaalia kultuur ning kaks täiesti erinevat maastikku: palmid, õitsvad õunapuud ja viinamarjad ning lumised mäetipud, suusarajad ja vahutavad kosed. Juba enne Esimest maailmasõda armastasid Meranos tervist parandada Habsburgid ning Inglise, Vene ja Prantsuse aadel.

Seitsme päevaga võtsime kumbki alla viis kilo ja kaotasime kolm protsenti rasvast just sealt, kus vaja, ning nahk sai sile ja trimmis. Kodus avastasime, et väikeseks jäänud riided mahuvad jälle selga.

Kui kaua suutsime tervislikest eluviisidest kinni pidada? Kui aus olla, siis mitte piisavalt kaua, aga pea poole aasta jooksul ei võtnud me kaalus juurde. Nagu dr Nobili hoiatas: «Panime siin nädalaga teie organismi õigesti tööle, aga kui te ise vaeva ei näe ning kaasa antud dieedist ja spordiprogrammist kodus kiiresti loobute, tulete varsti tagasi. Pooled meie külastajatest on püsikliendid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles