Vanad mobiilid läksid taas hinda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia 3310 on siiani hinnas.
Nokia 3310 on siiani hinnas. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Need mahuvad taskusse, nende aku kestab terve nädala ja need ei lähe katki: vanakooli Nokia, Ericssoni ja Motorolla telefonid on taas moes, sest inimesed on tüdinud õrnadest nutitelefonidest.

Unustage rakendused, videokõned ja emotikonid, Nokia 3310 või Motorola StarTec 130 lasevad saata vaid SMS ja helistada, kuid nõudlus nende järgi kasvab, kirjutab Local. Nii mõnegi vanakooli mobiili hind on kerkinud juba 1000 euroni.

«Hinnad on kõrged, kuna on raske leida neid mudeleid, mida omal ajal toodeti vaid loetud kogus,» rääkis Djassem Haddad, kes lõi vanu mobiile müüva ettevõtte 2009. aastal. Kui esialgu oli tegu nišiäriga, siis nüüd on müük kasvanud. Viimase paari aasta jooksul on ta müünud 10 000 mobiili ning äri sai hoo sisse 2013 aastal.

«Vanemad inimesed tahavad lihtsamaid mobiile, teised jälle otsivad odavamaid mudeleid,» rääkis ärimees. Tema äri müüdavaimate mudelite seas on vahetatava korpusega Nokia 8210, mille hind on 59.90 eurot. Iroonilisel kombel said vanadest telefonidest trendikad ajal, kui mobiilitööstus soovitab need prügikasti visata ja kinnitab, et tulevik on nutitelefonide päralt.

Valitud klientuur teeb sisseoste Lekki netipoest, mis müüb uuendatud vintage mobiile. «Liiga palju sotsiaalvõrgustikke, juurdepääs meilidele ning rakendustele on teinud meist igapäevaelus tehnoloogia orjadeks,» kinnitab veebipood oma tutvustuses. 1998. aastast pärit ja oranžiks värvitud Motorola Star Tac 130 on seal müügil 180 euroga, kuldsete klahvidega Ericsson A2628 aga maksis 80 eurot.

2010. aastal poe loonud Maxime Chansoni sõnul jagunevad nende poe kliendid kaheks. Ühed on 25- kuni 35-aastased retrofännid, kes soovivad teistest erinevat telefoni, teised aga soovivad saada just sellist telefoni, mida nad kasutasid noorena.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles