Lugeja küsib: mis õigused on naisel, kes hakkas ootamatult elatist nõudma?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Paar aastat tagasi kohtusin mõned korrad naisterahvaga, kes pakkus raha eest «teenust», siis järsku ei vastanud ta enam minu kõnedele ja kadus. Nii möödus sellest üle aasta. Ühel päeval sattusime kokku tänaval, tema lükkas lapsevankrit. Ta oli huvitatud, kuidas mul läheb. Jutu jätkuks ütles, et see väike laps on minu oma. Olin hämmingus. Tal oli ju minu telefoni number, miks ta siis ei helistanud või minu kõnedele ei vastanud. Kuuldes, et mul on stabiilne töö ja sissetulek, tuli ta välja küsimusega, et kas ma ei võiks hakata igakuiselt last toetama,» kirjutab lugeja.

«Sellega sai meie jutt otsa, sest see laps võib olla vähemalt mõnekümne või mõnesaja mehe oma. Ma ei sooviks mingeid lähedasi suhteid sellise naisega. Nüüd on möödunud sellest paar kuud ja ta on mulle palju kordi helistanud ning hakanud «jõuliselt» nõudma minult lapse toetamist igakuiselt kindla summaga. Millised on selle naise võimalused ja mis pean tegema mina?» küsib lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Kui Teie olete selle lapse bioloogiline isa, on Teil lapse suhtes nii õigused kui ka kohustused, sh lapse ülalpidamise kohustus. Siiski ei saa lapse ema Teilt midagi nõuda enne, kui Teie isadus ei ole lapse suhtes kindlaks tehtud. Üheks võimaluseks on isaduse omaksvõtmine, kuid antud juhul ei ole see ilmselt eriti tõenäoline, kuivõrd Te ei tea, kas olete selle lapse bioloogiline isa või mitte.

Kui Te lapse isadust vabatahtlikult omaks ei võta, on lapse emal õigus pöörduda kohtu poole ja taotleda isaduse tuvastamist – kui DNA-testi tulemusel selgub, et Teie olete lapse eostanud, kantakse Teid isana lapse sünnitunnistusele ja Te omandate lapse suhtes kõik perekonnaseadusest tulenevad õigused ja kohustused.

Võibolla oleks Teie olukorras kõige õigem vabatahtlikult sooritada DNA-test – kui selgub, et olete selle lapse isa, saate isaduse omaks võtta ja vältida asjatut kohtumenetlust ja kui selgub, et Teie ei ole selle lapse bioloogiline isa, ei ole lapse emal enam põhjust Teid alusetute nõuetega tülitada.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles