Mida teha – kurgid maas ja külmad ööd tulekul?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öökülm.
Öökülm. Foto: Liis Treimann / Postimees

Täna järsult jahenenud ilma tõttu muretsevad hobiaednikud, kuidas kaitsta maha pistetud külmakartlikke taimi – kas ja milliseid taimi tuleks katta?

Üks levinumaid külmakartlikke taimi on kurk. Eesti Taimekasvatuse Instituudi taimekasvatuse osakonna vanemteadur Malle Järvan tõdes, et saabuvate ööde ootuses tuleb kurkidele kiletunnel kindlasti peale panna. «Kellel seda võimalust ei ole, siis kuna nüüd lubab paari külma ööd, tuleks vähemalt kahekordne katteloor peale panna. Ühekordne kaitseb ka, aga kahekordne on mõistagi tugevam,» rääkis ta.

Inimesed, kes ei ole külmatundlikke aiakultuure maha istutanud, võiksid Järvani sõnul praegu maha istutamisega veel oodata, kuna reedel tõotab veidi soojemat ilma. «Seda saab teha muidugi siis, kui taimed kannatavad nii kaua oodata, et nad ei kasva üle, sest kurk on teatud staadiumis ümberistutamise suhtes tundlik,» nentis Järvan.

Järvan tõdes, et istutas isegi alles kurgi välja. «Ma eile just istutasin oma kurgid välja, kuna nad olid sellises staadiumis juba,» lausus naine. Vanemteaduri sõnul on kurki kõige parem istutada idulehtede staadiumis või siis, kui taimel hakkab alles teine leht tulema. «Esimese pärislehe faasis on ta võib-olla natukene õrnem,» õpetas Järvan. Tihti kipuvad hobiaednikud üldse kurki liiga vara maha istutama.

Kuid kaitsma ei pea ainult kurki. Järvani sõnul tuleks kindlasti tähelepanu pöörata ka aedoale. «Aeduba on tundlik, temale tuleks ka katteloor peale panna. Kellel on ainult üksikud taimed või kõrge uba ronib mööda posti, siis võiks kas või keerata teda katteloori tükkide sisse,» soovitas Järvan. Kui aias on üksikud taimed, näiteks väikesed maasikataimed, siis võib ka suuremad istikupotid kummuli peale keerata.

Need, kes taimi ei kaitse, võivad saada kesisema saagi. «Kui miinuskraade ei tule, siis taim jääb ikka elama, aga võib-olla kasv natuke pidurdub,» hindas Järvan.

Ilmateenistuse andmetel ei lange tänu pilvisele taevale öine õhutemperatuur miinuspoolele, vaid jääb madalamates kohtades 3 kraadi juurde pidama. «Tõepoolest, päris öökülma ohtu ei ole, aga praegu Eestimaal kasvatatakse palju lõunamaiseid taimi – kas või kabatšokid või arbuusid. Neile taimedele on selline õhutemperatuur kas nüüd just hukatuslik, aga kindlasti pärssiv ja nad saavad šoki. Soojalembelisi taimi peaks sellise külma eest kaitsmiseks kindlasti katma,» soovitas ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles