Lugeja küsib: kas omanik võib tähtajatu lepingu üürnikuga lõpetada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korterelamu
Korterelamu Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Olen üüriline. Üürileping sõlmiti 2009 ja oli kuni 2011 tähtajaline, siis muutus see tähtajatuks. Üüri olen tasunud alati õigeks kuupäevaks, isegi mõni päev varem. Kommunaalidega on olnud keerulisem - arve tähtajast olen tasunud järjekindlalt nädal hiljem, palgapäeva tõttu (haldajaga kokkuleppel). Viivist pole olnud ja võlga pole ka. Kõik on igakuiselt tasutud saanud ja arved/maksud pole kunagi kuhjunud. Naabritega ega korteriomanikuga pole probleeme olnud. Lepingu sõlmimisel tasusin ühe üüri deposiiti ette ja muidu maksan ka üüri ette mitte tagant järgi möödunud kuu eest,» kirjutab lugeja.

«Korteriomanik teatas nüüd, et soovib, et välja koliksin, kuna ta tahab üht oma tuttavat minu asemel endale üüriliseks sellesse korterisse. Saan aru, et elan üürikorteris ja see pole minu oma, aga kas mul on mingid õigused, et saaks kolimist kasvõi edasi lükata mingil määral? Kaua peab üürnikule ette teatama tema välja tõstmisest? Kas niimoodi tähtajatu lepingu järsk katkestamine on õiguslik? Praegusel hetkel on mulle antud 1,5 kuud välja kolida. Kas on piisav põhjus tähtajatu leping katkestada, et üks üüriline teise vastu välja vahetada? On mul mingi võimalus enese eest seista?» küsib kirjutaja.

Vastab vandeadvokaat Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks & Partnerid.

Tegemist ei ole mitte üürilepingu katkestamisega, vaid ühepoolse lõpetamisega. Lepinguvabaduse põhimõttest tuleneval ei saa lepingupool nõuda, et just temaga leping sõlmitakse või lepingulist suhet jätkatakse. Antud juhul võib omanik ise valida, kellele ta tahab oma korterit üürida, korrektsed üüri- jm maksed ei pruugi tema otsust mõjutada.

Küsimuses esitatud info põhjal näib, et saate ehk siiski väljakolimist mõnevõrra edasi lükata. Nimelt, tähtajatu üürilepingu ülesütlemise tähtaeg on kolm kuud ja ülesütlemine peab toimuma kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis, s.t näiteks e-postiga. Oluline on see, et lepingu lõpetamise avalduses peab kindlasti olema märgitud
- lepingu eseme nimetus,
- lepingu lõppemise päev,
- lepingu ülesütlemise alus ja
- ülesütlemise vaidlustamise kord ja tähtaeg.

Kui teile ei ole sellist avaldust saadetud (näiteks helistati) või selles avalduses ei ole kasvõi ühte toodud loetelus märgitu tingimusest välja toodud, on ülesütlemine tühine. Viimane tähendab aga, et lepingut ei ole üles öeldud ja see kehtib edasi kuni korrektse ülesütlemise esitamiseni, milles, nagu öeldud, tuleb teatada lepingu lõppemisest ette vähemalt kolm kuud. Seega sõltub vastus teie küsimusele paljus lepingu ülesütlemise asjaoludest.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles