Lugeja küsib: kuidas käib sõjaolukorras võõrsil elavate meeste mobiliseerimine?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

«Ukraina sündmuste pärast tekkis küsimus, et kuidas organiseeritakse mobilisatsiooni käigus Eestisse välismaal elavad/töötavad eestlased? Kas on välja töötatud plaan või peab igaüks ise ennast kuidagimoodi kogunemispunkti organiseerima?» küsib lugeja.

Vastab kaitseväe peastaabi pressiülem Ingrid Mühling.


Tegutsemist mobilisatsiooni korral reguleerivad rahuaja riigikaitse seadus ja sõjaaja riigikaitse seadus. Seaduse kohaselt peab välisriigis viibiv kaitseväekohustuslane pärast mobilisatsiooni väljakuulutamist viivitamata ilmuma kogunemiskohta Eestis või Eesti Vabariigi välisesindusse.


Kutse õppekogunemisele või mobilisatsioonikäsk toimetatakse reservväelasele kätte posti teel, avaldatakse ajalehes või ringhäälingu kaudu.

Eesti territooriumi vastu suunatud agressiooni korral on sõjaaja ametikohale määratud reservväelane kohustatud ilmuma kogunemiskohta sellekohast korraldust ära ootamata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles