WHO: tubakas tapab igal aastal 6 miljonit inimest

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel tapab tubakas iga-aastaselt ligi 6 miljonit inimest. Neist enam kui 600 000 on mittesuitsetajad, kellele mõjub hävitavalt passiivne suitsetamine.

Kui tubakaepideemiaga võitlemiseks midagi ette ei võeta, võib iga-aastane ohvrite arv aastaks 2030 tõusta enam kui 8 miljonini. Ning enam kui 80 protsenti  neist ennetatavatest surmadest oleks madala ja keskmise sissetulekuga riikides elavate inimeste seas.

Sellega ja tänase tubakavaba päevaga seoses kutsub WHO kõiki riike üles tõstma tubakaaktsiisi. Uuringud on näidanud, et kõrgemad maksud vähendavad efektiivselt tubaka kasutamist madala sissetulekuga elanikkonnagruppides ning aitavad ennetada noorte inimeste suitsetama hakkamist. Tubakatoodete 10-protsendiline hinnatõus vähendab kõrge sissetulekuga riikides nende tarbimist 4 protsendi ja madala ning keskmise sissetulekuga riikides kuni 8 protsendi võrra.

Lisaks peetakse tubakaaktsiisi tõstmist kõige kuluefektiivsemaks tubakatarbimise reguleerimise vahendiks. WHO 2010. aasta raport näitas, et 50 protsendi võrra kõrgem aktsiis tooks 22-le madala sissetulekuga riigile kokku enam kui 1,4 miljardit USA dollarit. Kui suunata see raha nende riikide tervishoidu, tähendaks see omakorda tervishoiukulude suurenemist kuni 50 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles