Lugeja küsib: mis summa võib tööandja sisse nõuda, kui autost varastati arvuti ära?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autosse jäetud asi ärgitab vargad tegutsema.
Autosse jäetud asi ärgitab vargad tegutsema. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Töötaja arvuti varastati autost. Tööandja soovib kaotatud arvuti eest töötajalt nõuda summa, mis võrdub arvuti jääkväärtusega. Arvuti on kaks aastat vana ning hetke jääkväärtus on turuhinnast ligi kaks korda suurem. Samas on lepingus kirjas, et kui vara kaob või saab kahjustada, kannab Töötaja vastava kahju eest materiaalset vastutust vastavalt kehtivale seadusandlusele. Kas tööandja tegutseb ikka seadustega kooskõlas?» küsib lugeja.

Vastab jurist Tanel Melk advokaadibüroost LMP.

Selleks, et töötaja vastu kahjunõue esitada, tuleb tuvastada töötaja poolt töökohustuste rikkumine ja rikkumise ulatus.

Kui töötaja on töölepingut tahtlikult rikkunud, vastutab ta rikkumise tagajärjel kogu tööandjale tekitatud kahju eest. Kui töötaja on töölepingut rikkunud hooletuse tõttu, vastutab ta tööandjale tekitatud kahju eest ulatuses, mille määramisel arvestatakse töötaja tööülesandeid, süü astet, töötajale antud juhiseid, töötingimusi, töö iseloomust tulenevat riski, tööandja juures töötamise kestust ja senist käitumist, töötaja töötasu, samuti tööandja mõistlikult eeldatavaid võimalusi kahjude vältimiseks või kindlustamiseks.

Hüvitist vähendatakse tööandja tegevusega seonduva tüüpilise kahju tekkimise riski tagajärjel tekkinud kahju võrra.

Seega suure tõenäosusega töötaja 100% arvuti väärtusest (sh jääkväärtusest) hüvitama ei pea, kuid konkreetsema vastuse andmine eeldab asjaoludega põhjalikumat tutvumist.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles