Lugeja küsib: mis ajaga elatisraha võlg aegub?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Lapse emalt on ära võetud lapse kasvatamise õigused. Last kasvatab eestkostja (vanaema). Välja on nõutud alimendid, mingi aeg ema neid ka maksis. Kuid võlg on endiselt 800 euro ringis. Ema asub teadaolevalt nüüdseks Soomes. Täna käis eestkostja kohtutäituri juures ja sai teada elatise nõude aegumisest. Poiss saab 18-aastaseks ja õpib. Kas ema hiljem tagasiulatuvalt seda elatist ei peagi tasuma? Kui laps veel õpib, peaks ema elatist ikka ju veel maksma?» küsib lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Kui laps täisealiseks saanuna jätkab põhi- või keskhariduse omandamist põhikoolis, gümnaasiumis või kutseõppeasutuses, on tal endiselt õigus nõuda oma vanematelt ülalpidamist, kuid maksimaalselt 21-aastaseks saamiseni.

Tulenevalt tsiviilseadustiku üldosaseaduse § 164 lõikest 2 on vanemate ja laste vaheliste nõuete aegumine peatunud kuni lapse täisealiseks saamiseni. Kui laps on täisealiseks saanud, toimub elatisvõlgnevuse aegumine vastavalt tsiviilseadustiku üldosa seadus § 154-le – ülalpidamiskohustuse täitmise nõude aegumistähtaeg on kolm aastat iga üksiku kohustuse eest, seejuures aegumistähtaeg algab selle kalendriaasta lõppemisest, mil kohustusele vastav nõue muutub sissenõutavaks.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles