Elukaaslased muutuvad aja jooksul üha sarnasemaks

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida kauem ja õnnelikumalt inimesed koos on, seda sarnasemaks nad muutuvad.
Mida kauem ja õnnelikumalt inimesed koos on, seda sarnasemaks nad muutuvad. Foto: SCANPIX

Enamik inimesi on tõenäoliselt tuttavad ütlusega, et vastandid tõmbuvad, ent reaalsuses soovib süda enda kõrvale kedagi sellist, kes meenutaks tema enda omanikku. Sarnasus teise inimesega suureneb aja jooksul seda enam, mida kauem paar koos on olnud.


Michigani ülikooli psühholoog Robert Zajonc viis läbi eksperimendi, kus uuris partnerite fotosid, mis olid tehtud äsja abiellunutena ning peale 25-aastast kooselu, kirjutas Livescience.

Aja jooksul muutusid inimesed üha rohkem teineteise sarnaseks ning mida õnnelikum paarike väitis ennast olevat, seda rohkem olid nad füüsiliselt sarnaseks muutunud.

Zajonc arvas, et vanad paarikesed sarnanesid teineteisele rohkem seetõttu, et lähedases suhtes olevad inimesed jäljendavad üksteise näoilmeid. Teisisõnu, kui ühel partneril on hea huumorisoon ja ta naerab palju, tekivad tal tõenäoliselt suu ümber naerukortsud ning sama juhtub ka tema kõrval seisva inimesega.

2006. aastal viisid Liverpooli ülikooli teadlased läbi uuringu, kus paluti osalejatel hinnata fotodel olevate naiste ja meeste iseloomu. Uuringus osalejad ei teadnud, kes kellega abielus oli, ent pikimalt koos olnud paarid hinnati iseloomult kõige sarnasemaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles