Tubakatoodete tarvitamise tagajärjel sureb Eestis aastas 2000 inimest

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhatoos koniga.
Tuhatoos koniga. Foto: AFP / Scanpix

Eesti Vähiliidu andmetel haigestub Eestis igal aastal tubakatoodete tarvitamise tagajärjel 3000 ja sureb 2000 inimest.

Eestis suitsetab igapäevaselt 26 protsenti 16- kuni 64-aastasest täiskasvanutest, mis on veidi rohkem kui 231 000 inimest. Iga viies 14–18-aastane Eesti noor suitsetab igapäevaselt. Võrdluses 1990. aastatega on Eestis suitsetajate hulk vähenenud, kuid seda vaid pooleteise protsendi võrra. Samas aga oli 2008. aastaks näiteks Soomes suitsetajate hulk vähenenud 6 protsenti ja Inglismaal 8 protsenti.

«Suitsetamine põhjustab 90 protsenti kõigist kopsuvähi juhtudest. Kui meeste seas on suitsetamine vaikselt langemas, siis naiste seas on selle levik tõusmas. Samas kahjustab suitsetamine naisi tugevamini. Samuti teeb väga murelikuks noorte suitsetajate kõrge number,» kommenteeris Qvalitas Arstikeskuse peaarst Toomas Põld.

Ülemaailmset tubakavaba päeva on tähistatud 1987. aastast, mil Maailma Terviseorganisatsioon soovis selle päeva tähistamisega tõmmata rohkem tähelepanu ülemaailmsele tubakaepideemiale ning haigus- ja surmajuhtudele, mida tubakas põhjustab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles