Suvepäikesega on müts tumedapäistele kohustuslik

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tumedapäised kuuluvad koos eakate ja lastega kuumarabanduse riskirühma ning peaksid suvepäikesega kindlasti mütsi kandma.
Tumedapäised kuuluvad koos eakate ja lastega kuumarabanduse riskirühma ning peaksid suvepäikesega kindlasti mütsi kandma. Foto: SCANPIX

Reeglina hoolitsevad lapsevanemad selle eest, et nende võsukestel oleks suvepäikesega kaitsev müts peas, samuti pole kübaraga vanamemm suviti harv vaatepilt. Meedikud manitsevad mütsikandmisele siiski ka noori ja täiskasvanuid ning eriti neid, kellel on tume juuksevärv.

Tumedapäised tõi kuumarabanduse puhul eraldi riskigrupina välja Tallinna Kiirabi ravijuht Katrin Koort.

«Kuumarabandusi ja kuumaga seotud kokkukukkumisi tuleb sagedamini ette siis, kui vanematel ja tumedapäistel inimestel või siis lastel ei ole midagi peas. Vanemaealised ja lapsed on kuumusele tundlikumad ja mustapäised siis seetõttu, et tume toon neelab rohkem soojust,» rääkis ta.

Sel aastal pole Koortile teadaolevalt kuumarabandusega seotud väljakutseid Tallinna Kiirabil ette tulnud. Samas märkis naine, et ega kõik kuuma tõttu kokku kukkunud nendeni jõuagi – rannas turgutab minestajad üles rannavalve ja paljudel juhtudel toibuvad inimesed varju minnes ise.

Lisaks võib päikese käes kokku kukkunud inimesel läbivaatuse käigus ilmneda mõni muu terviseprobleem ja siis ei lähe minestamine kirja kui kuumarabandus.

Kuumarabandusest hoidumiseks soovitas Koort kindlasti kanda mütsi, juua piisavas koguses vett ning kui pea hakkab ringi käima, siis vette või varju jahtuma minna.

Mida teha kuumaga?

Riietuda ise ja riietada lapsi vastavalt ilmastikule

Lapsed ja eakad peavad otsese päikese käes kindlasti õhukest heledat mütsi/rätikut kandma

Vältida olukordi, mil tuleb pikalt seista päikese/ kuuma käes (nt kontsertitel jm suveüritustel)

Ettenägelikult kaasas kanda veepudelit

Kuidas anda esmaabi?

Toimeta ülekuumenenu jahedasse, varjulisse, õhurikkasse kohta

Pane pikali/ lase lamada

Võta tal riideid vähemaks

Niisuta jaheda/ külma veega nägu, kaela; paljast nahka; kiireks jahutamiseks vala pudelist otse riiete peale kogu keha märjaks

Palavikulangetajad (aspiriin jt) pole vajalikud

Kui kannatanu pole äratatav, kutsu kiirabi

Allikas: Tallinna Kiirabi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles