Sünnimärgid võivad tähendada suuremat rinnavähi riski

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnimärk.
Sünnimärk. Foto: SCANPIX

Kui sul on palju sünnimärke, võib see tähendada suuremat tõenäosust haigestuda nahavähki. Kuid uue uuringu kohaselt võib naisi, kel on palju sünnimärke, ohustada ka suurem rinnavähi risk.

Ajakirjas PLOS Medicine avaldatud uuring hõlmas enam kui 164 000 naist. Teadlased leidsid, et naiste puhul, kellel oli ühel käel vähemalt 15 sünnimärki, oli tõenäosus järgmise 24 aasta jooksul rinnavähki haigestuda 35 protsendi võrra suurem, kirjutab Shape.com.

Samas ei ütle antud uuring, et sünnimärgid mõjutavad otseselt rinnavähiriski. Pigem usuvad teadlased, et sünnimärkidel ja rinnavähil võib olla hormonaalne seos – nimelt samad hormoonid, mis võivad soodustada rinnavähki, võivad mängida rolli ka sünnimärkide kujunemises.

Teadlased leidsid antud uuringu käigus lisaks, et naistel, kel oli vähemalt kuus sünnimärki, oli kõrgem naissuguhormooni östrogeeni tase kui ilma sünnimärkideta naistel. Üleliigne östrogeen võib aga «toita» teatud tüüpi rinnavähki.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles