Kümme lihtsat viisi, kuidas lennureisi ajal mitte haigeks jääda

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söögilauda ei maksa reisi ajal puutuda.
Söögilauda ei maksa reisi ajal puutuda. Foto: Panther Media

Kui jutud raudsetes tiivulistes pesitsevatest bakteritest tekitavad külmavärinaid ja tahaksid lennukisse sisenedes otsa ringi keerata, tasuks lennureisile minnes kõrva taha panna mõned Huffington Postis pakutud nippidest.

Pese käsi

See tundub küll ilmselge, aga isegi arstid kinnitavad, et käte pesemine on kõige kindlam ja lihtsam viis mitte haigeks jääda. Peale selle tasub meeles pidada, sest isegi antibakteriaalne geel ei puhasta tavaliselt sõrmede vahesid ja küünealuseid, kus leidub 70 portsenti bakteritest.

Ära kasuta söögilauda

Võid proovida lauda küll antibakteriaalsete salvrättidega bakterikihist puhtamaks tõmmata,  kuigi sagedamini reisivad inimesed soovitavad seda pigem mitte üldse puutuda.

Võta oma tekk ja padi kaasa

Kui reisid päeva esimese lennuga, võid seda soovitust vältida, aga muidu tuleks arvestada, et ärkad paaritunnise iluune järel „bakterimaskis“.

Ära istu vahehaigu-äärsele toolile

Miks? Sellel kohal istudes pead tualetti minevaid inimesi läbi laskma ja kui mõnel neist süda pahaks läheb, võid kolm korda arvata, kes sel juhul oksekoti rolli täidaks. 

Pane konditsioneer tööle

Vaatamata levinud arvamusele, et lennukist tulev õhk ei ole puhas, on see tegelikult filtreeritud ja ohutu.

Palu võimalust  vahetadakohta, kui kõrvalistuja on külmetunud

Kuigi aevastusega levivad bakterid võivad jõuda üheksa kilomeetri kaugusele 56 kilomeetrise tunnikiirusega, tasuks siiski meeles pidada, et reisisaatjalt võib alati uurida, kas lennukis on veel vabu kohti.

Joo vett, eriti kuuma

Veejoomine on väga oluline, sest lennukites on õhk 55 protsenti kuivem kui siseruumides. Mõistlikum on juua lonksude haaval ning eriti hea oleks juua kuuma vett, sest see ei lase siseõhu kuivusel sind kaitsvaid membraane kuivatada.

Veendu, et ka su toit oleks kuum

Kui ka toidus juhtub olema baktereid, tapab kuumus neist enamiku.

Prügikastikaas ja tualetiuks ava salvräti või varrukaga

Ligi pooled reisijatest kasutavad lennureisi ajal tualetti, hoidu nende bakteritest.

Puhka enne reisi välja

Kõige raskem on haigeks jääda, kui oled värske ja puhanud nii enne reisi, selle ajal, kui ka pärast maandumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles