Eesti emadel-isadel pole laste mobiili- ja internetikasutusest suurt aimu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed peaksid mobiili kasutama võimalikult vähe ja ainult hädajuhtudel.
Lapsed peaksid mobiili kasutama võimalikult vähe ja ainult hädajuhtudel. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Lastekaitse liit juhtis tähelepanu viimase Eurobaromeetri uuringu tulemustele, mille järgi ei tea Eesti lapsevanemad oma võsukeste mobiiltelefoni ja interneti kasutamisest suurt midagi.

«Viimases Eurobaromeetri küsitluses väitis ligi pool Eesti lapsevanematest, et ei tea, kellega tema laps internetis suhtleb ning üle poole vastanutest ei teadnud, kas tema laps pääseb oma mobiiltelefoniga internetti või mitte,» rääkis Lastekaitse liidu valdkonnajuht Malle Hallimäe.

Ometi on juba kahel kolmandikul 10-17-aastastest Eesti noortest isiklik mobiiltelefon ning enamasti on tegemist mõne viimase mudeliga, millel on kindlasti olemas kaamera ja internetiühendus. «Mobiilne internetikasutus on meie noorte hulgas tõusev trend,» kinnitas ka Hallimäe.

Laste tegemistest internetis ei tea vanemas kuigipalju rohkem, kui laste mobiilikasutusest - vaid pooled lapsevanematest vestlevad oma lapsega sellest, mida too online-keskkonnas teeb, ja selle pärast, et tema last internetis kiusatakse, tunneb muret vaid kolmandik Eesti lapsevanematest.

Emade-isade muretus ei tähenda aga seda, et Eesti lapsed oleksid väljaspool ohtu.

«Eesti lapsed on Euroopa ühed kõige aktiivsemad internetikasutajad, jagades Norra eakaaslastega 27 riigi seas kolmandat-neljandat kohta,» ütles EMT juhatuse liige Piret Mürk –Dubout. «Samas tuleb tunnistada, et Eesti lapsed paistavad Euroopas silma ka online-riskikäitumise kõrge taseme poolest. Selle taga on lastevanemate vähene selgitustöö, kuidas internetis turvaliselt suhelda.»

Lisaks paistavad Eesti noored negatiivses mõttes silma veel ühe olulise näitaja – küberkiusamise – kõrge taseme poolest. Internetis on norimise, sõimamise ja kiusamisega kokku puutunud ligemale kolmandik Eesti lastest. Norras näiteks on küberkiusamist kogenud vaid 16 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles