Toitumisnõustajate turgu solgivad isehakanud spetsialistid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Televisiooni ja meelelahutusmeedia vahendusel tervisliku toitumise ja treeningu teemal levivad soovitused on jõudnud viimasel ajal üha enam abivajajateni, kuid muresid tekitab kaheldava väärtusega info küllus ja toitumisnõustajate vabaturu vohamine.

Alles möödunud aasta detsembris kinnitati riiklikult toitumisnõustaja kutsestandard, mis on aluseks õppekavade koostamisele ning isikute kompetentsuse hindamisele kutse andmisel.

SA Kutsekoda tervisekoordinaatori Kersti Rodese hinnangul on toitumisnõustamine täna veel kahetsusväärselt vabaturu teema.

«Murelikuks teeb asjaolu, et kõik, kes tunnevad ennast selles valdkonnas kindlalt, võivad nõustajaks hakata. Aga millise kvaliteediga see nõu on ja kas abivajajale sobib - see on keeruline koht. Eestis on lisaks väga kõrgelt hinnatud toitumisnõustajatele kahjuks ka neid, kes tegelikult asjast väga vähe teavad,» rääkis Rodes.

Treenereid peetakse toitumisnõustajateks

Tartu Riiklikus Ülikoolis arstiteaduskonna ravi eriala, hiljem Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonna psühholoogia eriala ning magistriõppe sotsiaalteadustes lõpetanud õppejõud ja toitumisalase kirjanduse autor Annely Soots ütles Postimehele, et kõige suurem murekoht täna on see, et toitumisnõustajateks peetakse treenereid, kel pole sellekohast väljaõpet.

«Turul on igasuguseid nõustajaid, enamasti treenerid, kellest paljud pole üldse toitumist õppinud ja paljud pole ka treeneriks õppinud, mis tuli mulle suure üllatusena,» rääkis Soots oma kokkupuudetest nn libanõustajatega.

Sootsi asutatud Tervisekoolis saab Eestis ainsana toitumisnõustamist õppida. «Kompetentseid toitumisnõustajaid Eestis ongi vaid nii palju, kui palju on selle kooli lõpetajaid. Lisaks on mõni üksik ka välismaal õppinud. Pärast kooli lõppu teevad toitumisnõustajad ETTA (Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsioon) juures eksami ning tõestavad oma kompetentsust toitumisnõustajana. Ühingu kodulehel on üleval just nende toitumisnõustajate nimed. Soovitan alati sealt vaadata,» toonitas Soots.

SA Kutsekoda kinnitas möödunud aasta lõpus kutsestandardi toitumisnõustajatele, kuid tänini pole ükski Eestis tegutsev spetsialist veel kutset taotleda saanud. Kutseandja konkurssi pole veel välja kuulutatud. Vabaturul on tekkimas aga aina enam nn libatoitumisspetsialiste.

Toitumisnõustajatele kutse andmist seni pole toimunud, kuid vabaturu kasv on Kutsekoda tagant kiirustanud. «Avalik konkurss kutse andja leidmiseks selles valdkonnas toimub tõenäoliselt sügisel 2014,» andis Kersti Rodes lootust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles