Vähk, mis tapab rohkem naisi kui rinnavähk

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WHO: vähk on tapja number üks
WHO: vähk on tapja number üks Foto: SCANPIX

Tavaliselt kiputakse arvama, et vähk, millesse naised kõige enam surevad, on rinnavähk, kuid see pole tõsi – tegelikult tapab kopsuvähk umbes kaks korda rohkem naisi kui mis tahes teine vähiliik.

Ameerika Kopsuühing (ALA ehk American Lung Association) viis läbi küsitluse, millest selgus, et vaid üks protsent naistest oskas nimetada kopsuvähki, kui nende käest küsiti vähi kohta, mis mõjutab naisi, kirjutab womenshealthmag.com.

ALA on algatanud kampaania nimega Lung Force (kopsu jõud), mille eesmärgiks on suurendada teadlikkust kospuvähist. Kampaaniaga on liitunud näitleja Valirie Harper, kellel diagnoositi kopsuvähk 2009. aastal. Hoolimata sellest, et teda opereeriti, tuli vähk tagasi 2013. aastal. Sel hetkel ütlesid talle arstid, et tal on jäänud elada vaid mõned kuud. «See oli minu jaoks šokk, sest ma ei olnud kunagi suitsetanud,» ütles Valerie. Aasta ja neli kuud hiljem on Valerie valmis tõstma inimeste teadlikkust ja võitlema kopsuvähiga seotud kinnismõtete vastu.

Valerie sõnul küsitakse tema sõnul kopsuvähist kuuldes kohe suitsetamise kohta. Kuid seitsmekümnendates naine pole tõepoolest päevagi oma elust suitsu teinud. «Kuid on olemas ka passiivne suitsetamine, radoon, geenid,» märkis ta.

Kuid ALA tehtud küsitluses, mis hõlmas kokku üle 1000 naise, ütles ligi pool vastanutest, et kopsuvähk ei tee neile muret, sest nad pole kunagi suitsetanud. Valerie sõnul on see kahjulik valearusaam.

Lisaks teadlikkuse tõstmisele on ALA eesmärgiks ka kopsuvähiuuringute rahastamise suurendamine.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles