Bussi paigaldatud kaamera kasvatas piletite müüki

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussipiletite müük.
Bussipiletite müük. Foto: Elmo Riig / Sakala

Andmekaitse Inspektsiooni hinnangul võivad bussides kaamerad olla, sest nende eesmärk on piletimüügi järelevalve. Bussifirma kinnitusel kasvas piletimüük pärast kaamerate paigaldamist märgatavalt.

Andmekaitse Inspektsioonile laekunud kaebus käsitles ühe Kesk-Eestis tegutseva bussifirma bussidesse paigaldatud kaameraid, mis kaebaja väitel jälgisid läbivaates bussijuhte, teatas inspektsioon.


Inspektsioon lõpetas järelevalve kaebuse osas, kuna selgus, et konkreetsel juhul oli kaamerate eesmärk piletimüügi järelevalve. Kaamerate paigaldaja selgitustest selgus, et videovalvega bussides suurenes märgatavalt piletitulu.

Kaamerate paigaldaja väitel olid kaamerad vajalikud riigihanke raames sõlmitud hankelepingu nõuetekohase täitmise kontrollimiseks ning ilma vastava tingimusega nõustumiseta ei saanud riigihankes osaleda. Nimetatud tingimus sisaldus ka riigihankedokumendis. Samuti kinnitati, et kaamerate abil ei ole võimalik tuvastada, kes kuhu ja milleks sõitis ning süsteem ei ole integreeritud ühegi teise süsteemiga, mistõttu jälgimine ei saa toimuda reaalajas.

Kaebuse esitajale saadetud vastuses märgiti, et jälgimisseadmed ei olnud suunatud bussijuhtidele, vaid piletimüügi protsessi jälgimisele. Selle väite kinnitamiseks palus inspektsioon endale saata ka pildimaterjal. Videopildi abil tuvastati, et kaamera vaatevälja jääb põhimõtteliselt reisija ja bussijuhi käte kohtumise koht ning piletimüügi aparaat.

«Inspektsioon nõustus kaamerate paigaldaja seisukohaga, et taoline videojälgimine on tõhus vahend, et välistada bussijuhtide, piletikontrolöride ja reisijate ebaseaduslik koostöö ja antud juhul taoline jälgimine bussijuhtide õigustatud huve ülemääraselt ei kahjusta,» tõdes Andmekaitse Inspektsiooni peadirektor Viljar Peep.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles