Euroopa nõuab õiglast šokolaadi

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadi tootmiseks ei tohiks kasutada lapstööjõudu.
Šokolaadi tootmiseks ei tohiks kasutada lapstööjõudu. Foto: Panther Media/Scanpix

Tänasel rahvusvahelisel lapstööjõu kasutamise vastasel päeval täitub Make Chocolate Fair! kampaanial esimene aasta. Selle ajaga on petitsioonile üle Euroopa kogutud peaaegu 36 000 allkirja, nõudmaks šokolaaditootjatelt õiglase tasu maksmist kakaokasvatajatele.

Kampaania Eesti koordinaatori Tiina-Katrina Kaberi sõnul on nelja kampaaniat juhtiva riigi koostöös petitsioonile tänaseks kogutud peaaegu 36 000 allkirja. «Selle aasta kevadest liituvad allkirjade kogumisega veel 12 riiki ning järgmise aasta juuniks planeeritakse koguda juba 100 000, »selgitas Kaber. 

Ka Eestis on šokolaaditööstus astunud suure sammu läbipaistvama ja jätkusuutlikuma tootmise suunas. Süsteemiga ühines maikuus Kalev, alustades sertifitseeritud tooraine kasutamist. Ülejärgmiseks aastaks plaanivad nad viia kogu tootmise üle ainult sertifitseeritud toorainele. 

Kampaania näeb ette ka suuremat teavitussündmust, mille käigus alustab esimesel augustil oma teekonda läbi Euroopa suur kampaaniabuss. Sõiduk peatub oma teekonnal kõikides suuremates linnades ning kohalikud kampaanias osalevad organisatsioonid korraldavad seal erinevaid sündmusi. Eestis näeb bussi nii Tartus kui Tallinnas oktoobri lõpus, õiglase kaubanduse nädala ajal. 

Make Chocolate Fair! kampaania eesmärgiks on üle Euroopa koguda järgmise aasta juuniks 100 000 allkirja, mis antakse üle šokolaaditootjate iga-aastasel peaassambleel. Petitsioon nõuab tootjatelt kakaokasvatajatele õiglase tasu maksmist, inimõiguste kaitsmist, näiteks lapstööjõu kasutamise vastu võitlemist ja jätkusuutliku kakaotootmise edendamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles