Päikesekreemid ei kaitse melanoomi eest

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesekreemi kasutamine.
Päikesekreemi kasutamine. Foto: Panther Media / Scanpix

Suurbritannia teadusuuringus leiti, et surmava nahavähi vormi melanoomi eest hoidmisel ei saa loota üksnes päikesekaitsekreemile, kuna see ei suuda pakkuda täielikku kaitset.

Ajakirjas Nature avaldatud uuring toetab tervisedenduse kampaaniates edastatud sõnumit, mille järgi peaks päikesekreeme kombineerima teiste meetoditega nagu mütsi kandmine või päikesevarju kasutamine, et kaitsta nahka ultraviolettkiirguse eest, vahendab BBC.

Pahaloomuline melanoom on Suurbritannias viies kõige levinum vähivorm, igal aastal diagnoositakse rohkem kui 13 000 haigusjuhtu. Päikese käes viibimine on tuntud riskifaktor melanoomi tekkimisel. Siiani on siiski olnud ebaselge, kuidas UV-kiirgus täpsemalt DNA-d naharakkudes kahjustab.

Manchesteri ülikooli teadlased vaatlesid UV-kiirguse mõju hiirtel. Nii said nad vaadata, milline mõju on päikesekreemil haiguse eest kaitsmisel. Loomadel tehtud katsed annavad rohkem infot selle kohta, kuidas UV-kiirgus naharakkudes vähki tekitab.

«UV-kiirgus ründab geene, mis kaitsevad meid kahjuliku mõju eest, mis näitab, kui ohtlik see vähitekitaja tegelikult on,» lausus uuringut juhtinud professor Richard Marais. Ta lisas: «Veelgi enam, on väga oluline, et antud uuring tõendab, et päikesekreem ei anna UV-kiirguse eest täielikku kaitset.»

«See töö rõhutab naha kaitsmisel päikesekreemi kõrval ka teiste strateegiate kasutamise olulisusele, näiteks peakatte kandmise ja varju otsimise vajadusele, kui päikesekiirgus on kõige tugevam,» märkis Marais.

Uuringus leiti, et UV-kiirgus põhjustab muutusi geenis p53, mis hoiab organismi DNA kahjustuste eest. Samuti leiti, et päikesekreem vähendas päikesekiirgusest põhjustatud DNA kahjustusi hiirtel, lükates neil melanoomi tekkimise aega hilisemaks. Siiski ei pakkunud päikesekaitsekreem hiirtele täit kaitset ja UV-kiirgus võis jätkuvalt nahavähki tekitada.

Suurbritannia vähiuuringute keskuse pressiesindaja Julie Sharp lisas, et inimesed kipuvad arvama, et kui nad määrivad nahale päikesekreemi, siis on nad «nähtamatud» ning võivad seega päikese käes kauem aega veeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles