Millist toitu veab Eesti Hiinasse?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad.
Mustikad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui praegu eksporditakse Eesti toidukaupadest Hiina kõige suuremas mahus mustikaid, siis suur huvi on sinna viia ka piimatooteid.

Hiina turg on suur ja Eesti põllumajandustootjatele ja toidutööstustele kahtlemata ahvatlev, kirjutab põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja alkoholi turukorralduse büroo peaspetsialist Kalle Nõlvak Maablogis.

«Põllumajandussaaduste kaubandus Eesti ja Hiina vahel näitab ekspordikasvu, kuigi mahud on veel väga väikesed – mullu ületas Hiina müüdavate toidukaupade maht esimest korda 10 miljoni euro piiri,» selgitab Nõlvak.

Eesti peamine ekspordiartikkel Hiina turule on Nõlvaku sõnul olnud külmutatud mustikad, mis moodustavad üle 80 protsenti põllumajandussaaduste ekspordist Hiina. Olulisel kohal on ka erinevad kalatooted ja krevetid. Naturaalse mee eksport Hiina mullu üle-eelmise aastaga võrreldes küll kahekordistus, kuid kogus oli siiski tagasihoidlikud 13 tonni.

«Varasemalt, 2011. ja 2012. aastal on Hiinas olnud nõudlust ka meie külmutatud kana, mitteaktiivse pärmi, viina ja joogivee järele, kuid aastane ekspordimaht on igal grupil jäänud vahemikku 20 000–200 000 eurot,» märgib Nõlvak.

Hiinast Eestisse tuuakse toiduaineid mastaabisäästu loogikast lähtuvalt pigem läbi teiste Euroopa Liidu riikide. Kaudne import on viimase aasta jooksul püsinud stabiilsena. Peamised impordiartiklid on olnud töödeldud teraviljad, kuivatatud või konserveeritud köögiviljad, loomasööt ja kalatooted.

6.-12. juunini Hiinas visiidil viibiv veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles, et  Eesti toidukauba eksport Hiina on tõusmas arvestatavaks teemaks ning meie toidutootjatel on selge huvi järjest enam sealsel turul kanda kinnitada. Tema sõnul oleks Eesti tootjatel suur huvi viia Hiina turule ka piimatooteid, kana- ja sealiha, veiseliha, maheteravilja ja valmistoite.

Varasemalt on teatanud näiteks E-Piim ja Saaremaa Piimatööstus, et soovivad beebitoidus kasutatava vadakupulbriga pääseda Hiina turule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles