Miks kõrvaklappide juhtmed alati nii sassi lähevad?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvaklapid aitavad end muust maailmast välja lülitada.
Kõrvaklapid aitavad end muust maailmast välja lülitada. Foto: Panther Media/Scanpix

Kõik muusikakuulajad teavad, et sageli võib kotist telefoni või iPodi otsides leida kõrvaklappide asemel hoopis suure juhtmepusa.

Kummaline on seejuures, et juhtmed võivad minna sassi ka siis, kui need enne kokku kerida ja korralikult ära panna, kirjutab Business Insider.

Nende hoiustamiseks võib kasutada näiteks telefoniostuga kaasa saadud plastikkarpi, aga seda ei kiputa siiski igapäevaselt tegema, mistõttu lähevad juhtmed lõpuks ikkagi sõlme.

California ülikooli teadlased on aga selgitanud välja, et pusade tekkimise põhjus seisneb juhtmete pikkuses.

Selgus, et kui kõrvaklappide pikkus on alla 46 sentimeetri, ei lähe need kunagi sõlme. Samas mida pikemad on juhtmed, seda tõenäolisemalt neis pusad tekivad.

Kõrvaklappide kõige pikemad juhtmed võivad olla kuni 150 sentimeetrit ja neil on 50 protsenti suurem tõenäosus sõlme minna kui lühematel. Apple’i kõrvaklapid on näiteks 139 sentimeetri pikkused ja lähevad seega üsna kergesti segamini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles