Aiad nähtavaks!

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Särasilmsena aktsioonis: Ingrid Sembach-Hõbemägi teeb oma saates ka ise käed mullaseks.
Särasilmsena aktsioonis: Ingrid Sembach-Hõbemägi teeb oma saates ka ise käed mullaseks. Foto: Kanal 11

Selle nädala teisipäeval startis Ingrid Sembach-Hõbemägi Tallinnast hommikul pärast kella üheksat ning jõudis koju tagasi alles öösel kella poole kahe ajal. Kus ta käis? Mis nii kaua tegi?

Sõitis läbi vaat et pool Eestit, viimaks ellu ideid, mis tal olid juba aastaid peas idanenud. Sembach-Hõbemägi on nimelt enda väitel geenidelt aednik – «mu ema oli aednik ja vanaema oli hea rohelise käega,» lausub ta –, aga nii palju, kui ta oli aegade jooksul vaadanud Eesti telekanaleid, polnud sisukat aiandussaadet sealt silma jäänud.

Teisipäeval käiski ta Lõuna-Eestis, et juuni algul Kanal 11s alustanud iganeljapäevase aiandussaate «Aedniku aabits» jaoks materjali hankida.

«Aedniku aabitsa» eesmärk, kinnitab Sembach-Hõbemägi, pole niisama suvaliste Eesti inimeste aedades kolada. Ta tahab näidata ikka selliseid aedu, kust vaatajail oleks midagi väärtuslikku õppida. Sembach-Hõbemägi on kümne aasta vältel käinud Räpina aianduskoolis igasugustel kursustel ja samuti PRIA koolitustel ning saanud aru, et Eesti aiandusärid müüvad sageli taimi, mis siinmail ei talvitu, ning kuulnud kõiksugu valejutte, näiteks rododendronite kohta. Oma saates soovibki ta inimeste aiandusteadlikkust tõsta ja ringiliikuvaid müüte kummutada.

Kummatigi, kinnitab Sembach-Hõbemägi, pole «Aedniku aabits» mõeldud ainult naistele või neile, kel tingimata maja ümber aialapp. «Kuidas ravida muruniidukit?» küsib ta meeste poole pöördudes. Ja vastab: «Kui ei tea, vaata aiasaadet!» Ühtlasi lubab ta kasulikke näpunäiteid neile, kes aiasaadusi aknalaual või rõdul kasvatavad – mis on viimasel ajal paljude pisihobiks saanud.

«Hing hõiskab sees saate iga sekundit tehes!» kuulutab Sembach-Hõbemägi. Samas avaldab lootust, et nii hullumeelselt pikki päevi, nagu selle nädala teisipäeval, enam niipea ette ei tule.

«Aedniku aabits» kestab suve lõpuni. Sügisel lubab Sembach-Hõbemägi hüpata taas paati, kaaslasteks Eda-Liis Kann ja Hetlin Villak, et purjetada saatega «Kolm naist paadis» läbi talve.

«Aedniku aabits» neljapäeviti kell 21.30 Kanal 11s.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles