Põlevkivi võib leida isegi kosmeetikast

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustevärvides peituvad ootamatud lisandid.
Juustevärvides peituvad ootamatud lisandid. Foto: SCANPIX

Kuigi eestlaste jaoks seondub põlevkivi ennekõike elektri tootmisega, siis tegelikult võib põlevkivi fenoolidest toodetud vaike sisaldada ka kosmeetika.

Igapäevaselt kasutatavates kaupadest sisaldab u Kohtla-Järvel põlevkivi baasil toodetud peenkeemiatooteid näiteks juuksevärvid, kirjutab Põhjarannik. Seal on on Eestis toodetud metüülresortsiini kasutatud juba kolm-neli aastat. «Viis aastat kulus suurte kosmeetikatööstuste ustele koputamiseks. Käisin ise Loreali peakontoris, viisin kingitusi, aga keegi ei võtnud alguses kuulda,» rääkis Viru Keemia Grupi arendusdirektor Jaanus Purga.

Ta lisas, et esmalt hakati seda vaikselt müüma Euroopast väljapoole ja sealt hakati Eestis tehtud toodet omakorda Euroopasse tagasi müüma. Nüüd müüb Viru Keemia Grupp otse Euroopasse.

«Sama aine hakkas minema ka elektroonikatööstusesse. Seda kasutatakse uutes telerite ja mobiiltelefonide ekraanides. Seal toimuvad praegu suured muutused,» tõdes Purga. Arendusdirektori sõnul on kosmeetikatööstus stabiilsem. «Ilus tahetakse kogu aeg olla. Hiinlane tahab ilmselt veel väga pikka aega oma tumedaid juukseid heledaks või punaseks värvida,» rääkis mees.

Pikemalt loe Põhjarannikust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles