Psühholoog: mittesportivad inimesed on vabandustega väga leidlikud

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli spordipedagoogika ja treeninguõpetuse instituudi spordipsühholoogia teadur Aave Hannus rääkis Pärnus toimunud konverentsil «Liigume tervise heaks», et inimesed on väga leidlikud leidma igasugu vabandusi, miks mitte teha trenni.

«Kui ühe uuringu käigus küsiti inimestelt, miks nad ei tee sporti, siis vastati, et ei ole aega ega töökohale piisavalt lähedal asuvat spordiasutust. Kui nende töökoha juurde rajati spordisaal, siis nad ütlesid, et ei taha seal käia, kuna ei taha kolleegide ees higistada. See on tüüpiline, et inimesed genereerivad põhjuseid, miks mitte ennast liigutada ja tervislikku eluviisi mitte harrastada,» vahendab Hannuse sõnu kliinik.ee.

Hannus märkis, et täiskasvanud inimestest, kes pole olnud kehaliselt aktiivsed, kuid alustavad treeningutega, langeb tihtipeale esimese kuue kuu jooksul viiskümmend protsenti välja.

«Suur häda on see, et nad seavad endale ebarealistlikult suure eesmärgi, lähevad väga suurte ootustega trenni tegema,» seletas Hannus. «Kui need ootused kiiresti ei realiseeru, siis nad pettuvad ja langevad välja. Järk-järgult mõistlikke eesmärke õpetab püstitama liikumisnõustamine.»

Kuigi hoiakust ei saa alati käitumine, on sel väga oluline roll. Hoiak tuleb Hannuse sõnul sellest, missugused on inimese tunded teatud käitumise suhtes: «Kui mul on mõte, et sporditegemine ajab higiseks, väsitab ära või on valus, siis see tekitab negatiivse hoiaku, mis vähendab käitumiskavatsuse teket.»

«Käitumiskavatsuse tekkimist mõjutab ka tajutud norm ehk mida inimene peab normaalseks käitumiseks,» rääkis Hannus. See sõltub tema sõnul sellest, mis on inimese arvates teiste inimeste ootused tema suhtes ja mida teised teevad. «Kui näen, et teised minuvanused teevad sporti, siis tekitab see ootuse, et see on normaalne käitumine ja ka mina peaksin seda tegema.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles