Energiajook annab vähem energiat kui piim või mahl

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajook.
Energiajook. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Tervise Arengu Instituudi eksperdi Tagli Pitsi sõnul on energiajoogi nimetus eksitav, kuna ta annab vähem energiat kui näiteks piim või viinamarjamahl.

Pitsi rääkis möödunud reedel Pärnus toimunud konverentsil «Liigume tervise heaks», et energiajoogi nimetus on eksitav, sest ta annab umbes sama palju energiat kui mistahes karastus- või mahlajook, kirjutab kliinik.ee.

«Ta ei anna organismile olulisel määral lisaenergiat, kuid joogis sisaldavad ained aitavad ära kasutada olemasolevaid energiavarusid ehk teisisõnu inimest ära piitsutada.»

Pitsi tõi välja erinevate jookide energiasisalduse 100 ml kohta. Energijookides on see ca 40 kcal, karastusjookides 40 kcal, apelsinimahlas 40-50 kcal, nektarites 47-56 kcal, piimas 58 kcal ning viinamarjamahlas 67 kcal.

«Sisuliselt võiksid nii viinamarjamahla kui piima tootjad kirjutada oma pudelitele, et tegemist on energiajoogiga,» muigas Pitsi. Ta lisas, et energiajook on karastusjook ja kindlasti mitte spordijook.

Üldjuhul sisaldavad energiajoogid palju suhkrut ning nende pidev tarbimine on kahjulik seedetrakti mikrofloorale.

Energiajookides sageli sisalduv kofeiin muudab küll enesetunde erksaks, vähendab väsimust ja parandab keskendumisvõimet, kuid kui seda saab liiga palju, siis põhjustab ta ärrituvust, närvilisust, peavalu, koordinatsioonihäireid ja unetust.

Samuti tõuseb kofeiini toimel mao soolhappe ja maomahlade eritumine, suureneb neerude kaudu naatriumi ja vee eraldumine, mis võib omakorda kaasa tuua isukaotuse, kõhuvalu, kõhulahtisuse või iivelduse.

Eestis müüdavad energiajoogid sisaldavad kofeiini keskmiselt 32 mg 100 ml kohta ehk kui juua ära korraga poole liitrine energiajook, saab sealt kofeiini ca 160 mg. Võrdluseks võib tuua, et presskannu- või filtrikohv sisaldab kofeiini 50-70 mg 100 ml kohta.

«Kohvi juuakse tavaliselt 100-200 ml korraga, kuid energiajoogi pudelid algavad 330 milliliitrist, enamasti ostetakse 500 ml pudeleid ja harvem ka liitriseid,» rääkis Pitsi.

40 kg kaaluv laps, kes ei tohiks tarvitada üle 100 mg kofeiini päevas, saab oma päevase maksimumannuse täis 170 ml kohvist (väike tass), 310 ml energiajoogist, 250 ml mate teest (kruus), 500 ml teest (2 kruusi), 770 ml koolajookidest (1,5 väikest pudelit), 130 g tumedast šokolaadist või 400 g piimašokolaadist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles