Õlleakadeemia: õlu on tervislikum kui punavein

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaas õlut on tervislikum kui pokaal punast veini, väidab Õlleakadeemia raport:
Klaas õlut on tervislikum kui pokaal punast veini, väidab Õlleakadeemia raport: Foto: SCANPIX

Mõistlikus koguses tarvitatuna on õllel kasulikum toime tervisele kui punasel veinil, selgub Suurbritannia õlleakadeemia värskest raportist.

Veelgi enam, akadeemia põhjalikult õlle kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete sisaldust uurinud eksperdid väidavad, et õlu on üks kõige tervislikumaid alkohoolseid jooke kogu maailmas. Raporti koostamise üks eesmärke oligi parandada tarbijate õllealaseid teadmisi ja seeläbi edendada kogu õllejoomise kultuuri.

Kasulikud ained

Õlle toitainete sisaldus on mitmekesine ja tervislik. Õlleakadeemia raporti väite kohaselt aitab õllejoomine igapäevast toiduvalikut tasakaalustatuna hoida. Nii on õlles kiudaineid, antioksüdante ning näiteks naiste tervisele ülimalt olulist mineraali räni.

Just õlle ränisisaldust on mitmes varasemas uuringus peetud põhjuseks, miks õllejoomine vähendab naistel osteoporoosi haigestumise riski. Lisaks on õlles väga vähe naatriumi, see-eest aga südamele olulist mineraalainet kaaliumi.

Vähetähtsad  pole ka õlles sisalduvate B-rühma vitamiinide kogused. Odralinnased sisaldavad niatsiini, foolhapet, samuti B2-, B6- ja B12-vitamiine. Kõik need vitamiinid leiduvad igas apteegis leiduvas polüvitamiinikapslis ning need kaitsevad südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise eest. Õlles pole grammigi rasva ega kolesterooli, vaid ainult süsivesikuid. 95 protsendi ulatuses koosneb õlu ju veest, seisab raportis.

Eelista veele õlut?

Ka õlle pruulimisel kasutatavatel humalatel on tervisele kasulikke omadusi.

«Kui linnased on õlle hing, siis humalad õlle maitse. Humal on igivana ravimtaim, mida rahvameditsiinis on kasutatud paljude haiguste raviks, näiteks seedimise kiirendamiseks ja kõhukinnisuse leevendamiseks,» kirjutas raportis California Ülikooli õlletehnoloogia professor Charles Bamforth.

Uusimate uuringute kohaselt võivad humalates sisalduvad bioflavonoidid pidurdada vähkõppe, diabeeti haigestumise riski, takistada rasvumist, suurendada nn. Hea ehk HDL-kolesterooli taset veres.

Niisamuti tõdetakse raportis, et eksootilistesse riikidesse reisimisel on õlu janukustutuseks ohutum valik kui vesi, sest veega levib kordades enim baktereid kui õllega. 

Niisamuti on õlu kangetest alkoholidest parem valik palavate ilmadega joomiseks, sest võrreldes näiteks veiniga pole õllel vedelikku kehast väljutavat toimet.

Samas hoiatab raport, et kõik õlle tervisele kasulikud omadused pääsevad mõjule vaid õlut mõistlikus koguses tarvitatuna.

Naistele kaks, meestele kolm

Naistele kahjutu alkoholikoguse piirmäär on kuni 20 g ja meestele kuni 60 g absoluutset alkoholi ööpäevas. Selle normi väljaarvutamiseks kasutatakse Euroopas mõistet  restoraniannus, USAs drink.

Üks restoraniannus või drink on 12 g puhast alkoholi.

Naiste mõõduka alkoholitarbimise piirmäär on 2 annust päevas. Meeste tervisele mõõduka alkoholitarbimise piiriks on 3 napsu päevas.

Seega on naise tervisele ohutu kuni 0,5 l lahjat õlut päevas, mees võib lahjat õlut tervist kahjustamata juua kuni 1,5 l ööpäevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles