Patsiendid: omandipiirangutega tegelemine ei lühenda ravijärjekordi

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravijärjekord.
Ravijärjekord. Foto: Caro/ScanPix

Eesti patsientide nõukoda leiab, et apteegi- ning perearstipraksise omandipiirangutega tegelemine ei lühenda ravijärjekordi ning ei vähenda patsientide omaosalust tervishoiuteenuste eest tasumisel.

«Ebamõistlikult pikad järjekorrad teatud arstierialadele on loonud Eestis olukorra, kus  ainukese võimalusena õigeaegse abi saamiseks on patsiendil võimalik kasutada kõrgemate hindade või täisomaosalusega erapraksise teenuseid,» edastab jurist Kaido Kolk nõukoja nimel.

Eesti patsientide nõukoda on seisukohal, et omandipiirangutega tegelemine on meditsiinisüsteemi põhiprobleemidelt tähelepanu kõrvale juhtimine.

«Olukord, kus vähihaiged peavad kuid ootama elupäästva operatsiooni järjekorras, perearstide arv keskustes kaugemal asuvates piirkondades järjest väheneb, krooniliste haigete toimetulek seoses raviteenuse kättesaadavuse halvenemisega  kallineb ning patsientide omaosalus mitmete erialade raviteenuste eest tasumisel suureneb, on apteegi- ning perearstipraksise piirangutega riigikogu ja valitsuse tasandil tegelemine vaadeldav tähelepanu kõrvalejuhtimise ning asendustegevusena patsientide jaoks kordades olulisematele probleemidele lahenduste otsimisele,» väljendas nõukoda oma seisukohta.

Kolgi edastatud seisukohas väljendab nõukoda veendumust, et apteegi- ning perearstipraksise omandipiirangutega riigikogu ning valitsuse tasandil tegelemine ei aita kuidagi kaasa esmatasandi tervishoiuteenuse kättesaadavuse parandamisele või miinimumpalka saava kroonilise haige taastusravi, hambaravi või muude elukondlikult vajalike teenuste eest tasumisele ning toimetulekule.

«Kutsume riigikogu ning valitsuse liikmeid üles pöörama seadusandja ning valitsuse tasandil tähelepanu tegelikele tervishoiusüsteemi kitsaskohtadele otsides võimalusi tervishoiusüsteemi tulubaasi suurendamiseks ning teenuse kättesaadavuse parandamiseks kõigile Eesti Vabariigi kodanikele. See on hädavajalik, kuna tervishoiukulude ohjamine ja patsiendi omaosaluse järjepidev tõstmine ei lahenda tervishoiusüsteemi jaoks ühtegi probleemi,» leiavad patsiendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles