Vaata, millised ohtlikud mänguasjad müügilt korjati

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängumobiiltelefon Animals Cartoon music mobile, mille levitaja Eestis oli Diasir OÜ. Toode on müügilt kõrvaldatud ja tagasi kutsutud.
Mängumobiiltelefon Animals Cartoon music mobile, mille levitaja Eestis oli Diasir OÜ. Toode on müügilt kõrvaldatud ja tagasi kutsutud. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseameti inspektorid leidsid kontrollide käigus müügilt neli lastele ohtlikku mänguasja.

Amet leidis kaubandusest mängumobiiltelefoni Animals Cartoon music mobile, mis on ohtlik selle liialt valju heli tõttu.

Mängutelefoni kaalutud helirõhu taseme piirväärtus võib olla 80 detsibelli, kontrollitud mängutelefoni keskmine helirõhu tase ületas aga lubatud taset 14,3 detsibelli võrra.

tüüp:40, max(200 x 200)

Animals Cartoon music mobile’i mängumobiiltelefoni pakendil on CE-märgis, millega annab ettevõtja tarbijatele lubaduse, et tema toodang vastab Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele. Paraku osutus see lubadus antud juhtumi puhul alusetuks.

Lisaks võtsid inspektorid ftalaatide sisalduse testimiseks kuus mänguasja. Nukk Glitter Belle Princess sisaldas terviseameti labori testimise tulemuste põhjal ftalaate lubatust 280 korda rohkem.

Ftalaate kasutatakse peamiselt plasttoodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Kehtivate nõuete järgi ei tohi nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ületada 0,1 protsenti plastseks tehtud materjali massist.

Oma olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks sigivushäireid.

Ühtlasi leidsid ametnikud müügilt mänguasja Musical Camera ja liiklusteemalise mänguasja, mille detailid sisaldasid lubatust rohkem pliid. 

Mänguasi Musical Camera.

Liiklusteemaline mänguasi.

Mängumobiiltelefoni Animals Cartoon music mobile levitas Eestis Diasir OÜ, nukku Glitter Belle Princess Cirkon OÜ. Mänguasja Musical Camera ja liiklusteemalise mänguasja maaletoojad olid vastavalt Rimi Eesti Food AS ja Trevomark OÜ.

Ettevõtted on tooted tarbijakaitseameti menetluste tulemusena turult eemaldanud ja tagasi kutsunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles