Kuidas puhkuse ajal tervislikke eluviise säilitada?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkus.
Puhkus. Foto: SCANPIX

Kui puhkus on parim aeg lõõgastumiseks, kipub sellega kaasnema ka tervislikest eluviisidest loobumine, mis omakorda võib ohtu seada immuunsüsteemi ning haigus ongi lihtne tulema.

Et oma reisist viimast võtta, tuleks leida õige tasakaal lõdvaks laskmise ja tervislikkuse vahel, soovitab Fox News.

Kindlasti ei tohiks unustada puhkusereisile kaasa pakkida vitamiine või muid toidulisandeid, ka ravimeid, mida seni oled regulaarselt tarvitanud. Kui puhkuse ajaks päevapealt nende võtmine lõpetada, võib see kogu organismi rivist välja viia. Samuti võiks kaaluda puhkuse ajal toidulisandite sekka probiootikumide lisamist, et seedimine reisi vältel ideaalses korras oleks.

Selle asemel, et kõiki vitamiinipudeleid reisil kaasas tassida, hoia ruumi kokku ja paki päevased annused juba enne puhkusele asumist pisikestesse pakikestesse.

Aeganõudev, kuid mis hiljem kuhjaga ära tasub, on teha pisut internetiotsingut selle kohta, millised toidukohad asuvad sinu puhkusesihtkohas. Otsida tasuks ennekõike neid kohti, kus pakutakse kohalikku päritolu ja kõrge kvaliteediga toorainetest valmistatud toitu. Kui nälg tuleb, oled juba kursis, kus asub lähim värsket ja tervisele head kraami pakkuv toidukoht.

Päikeselised reisisihtkohad on ka head nn turuturismiks. Kohalike talupidajate värske hooajaline kaup on kõrgelt hinnas ja tasub tagaajamist. Nii võid leida põnevaid maitseid, mille otsa muidu ei olekski komistanud.

Et raha säästa ja päikesepaistelist ilma täiel rinnal nautida, tasub käia läbi tavalisest toidupoest, valida välja tervislikud toidupalad ning pakkida need kaasa piknikuks. Kaasa tasuks võtta piisavas koguses tervislike suupisteid, et turistidele mõeldud kiusatuste ohvriks mitte langeda.

Puhkus on parim aeg lõõgastumiseks, kuid see ei tähenda end rämpstoiduga täistoppimist või näljakustutamiseks lähimas tanklas käimist. Õunad, banaanid, kuivatatud puuviljade ja pähklite segud mahuvad kenasti seljakotti ja on väga tervislikud vahepalad.

Võimalusel broneeri tuba hotelli, kus on võimalik kööki kasutada - nii saad odavalt ning kehale meelepäraselt päeva alustada. Minibaari olemasolul palu see hotellitöötajatel enne hotelli saabumist tühjendada, et saaksid selle oma toiduga täita.

Samuti on oluline jätkata ka treeningrutiiniga - nii on lihtsam koju naastes uuesti jõusaalis käima hakata. Trenn puhkuse ajal ei pea tähendama sama, mis argipäeviti tavaks. Piisab kui alustad päeva lühikese sörgiga, liigud päeva jooksul võimalikult palju jala või rendid kohalike vaatamisväärsustega tutvumiseks jalgratta. Siinkohal võib olla väga loominguline - peaasi, et keha oleks liikumises.

Eelnevast kõige olulisem on aga puhata. Puhkuse mõte ongi võtta aega end kõigest täielikult välja lülitada - see tähendab ka telefoni, e-maili ja interneti ignoreerimist. Kui annad endale piisavalt kvaliteetaega ja lülitad end ülejäänud maailmast välja, aitab see n-ö akusid laadida ja teha puhkusest selle, mis ta peakski olema - lõbusa ja lõõgastust pakkuva aja.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles