Kuidas kindlustada jaanipäevaks pääs saartele?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil liinil Rohuküla - Heltermaa sõitev praam Ofelia Rohuküla sadamas.
Pildil liinil Rohuküla - Heltermaa sõitev praam Ofelia Rohuküla sadamas. Foto: Margus Ansu

Ka aasta populaarseimal saartele reisimise perioodil ei tasu karta, et keegi jääb praamist maha - laevad töötavad täisvõimsusel ja üle pääsevad kõik soovijad nii autoga kui ilma, kinnitab praamifirma.

Väinamere liinide teenindusjuhi Anu Hiiuväina sõnul müüakse eelmüügist veidi üle poole piletitest, teine pool läheb müüki sadamates kohapeal üldjärjekorras.

«Üldjärjekorras tuleb arvestada mõningase ooteajaga, kuid laevad ja laevapered on meil tublid ja töötavad jaanipühade ajal täisvõimsusel ning üle väina kõik soovijad kindlasti viime. Nii et ei tasu peljata ka eelmüügipiletita sadamasse tulekut. Ilma sõidukita reisija ruumib laevale alati,» kinnitas Hiiuväin.

Kuna ootejärjekorras on koos palju inimesi, soovitab Hiiuväin jääda rahulikuks, olla sõbralik, kannatlik, tähelepanelik, abivalmis ja mõistev.

Hiiuväina sõnul on sadama tipptunnil keerulisim ülesanne sissesõidu korraldamine. Tänavu on sellele suuremat tähelepanu pööratud.

«Sadamatesse on planeeritud täiendatud koosseisus meeskond, kes hakkab sõidukeid suunama juba sadamasse sissesõiduteel, et tagada õigeaegselt e-piletiga saabuvate sõidukite eelisjärjekorras läbipääs. Seega palume jälgida suunajate juhiseid, siis peaks kõik sujuma,» soovitab Hiiuväin.

Kõigil e-piletija tulijail palub praamifirma tulla kindlasti piletil märgitud reisile õigeaegselt, et tagada sujuv liiklusvoog e-pileti radadel.

«E-piletiga reisijatel tuleks arvestada, et olukorras, kus e-piletid on välja müüdud, tekib ka e-pileti sissesõiduradadele järjekord. Seega ei ole mõtet hakata teistest mööda sõitmist üritama, kui kaherealine järjekord vastu tuleb, vaid jääda vasakpoolsele reale rahulikult ootama. Kuna väljumiste vahed on vaid 35 minutit, siis viimase 20 minuti jooksul sadamasse saabujad võivad pääseda ka alles järgmisele reisile, aga sellegipoolest suunatakse sõiduk eelisreale. Selleks peab tippajal valmis olema,» märkis Hiiuväin.

Need, kellel e-piletit ei ole, peavad reastuma sadamasse sõitmisel kõige parempoolsesse teeserva, kui järjekord ulatub juba mitmerealisest sissesõidualast kaugemale.

Kes soovib aga vältida sadamas igasugust võimalikku tunglemist ja eelistab rahulikumat tempot, soovitab Hiiuväin tulla kas varahommikul või õhtusel ajal, mil suurem voog on vaibunud.

«Õnneks on seekord väga pikad pühad, mis hajutavad ka sõidukitevoogu saartele sõidul, kuid tagasisõit koondub rohkem ühele päevale ja on kindlasti tihedam. Tippajad on Virtsus ja Rohukülas reede, 20. juuni õhtu ja Kuivastus ja Heltermaal 24. juuni,» tõi Hiiuväin välja.

Veebiaadressil www.tuulelaevad.ee on otsepildis näha kõikide reiside e-piletite saadavus (ja ühtlasi läbimüük). Hiiuväina edastusel on mõnedeks aegadeks veel pileteid. «Portaalis on nähtavad ainult eelmüügipiletid, mis moodustavad veidi üle poole igale reisile müüdavatest piletitest. Teine osa piletitest on saadaval üldjärjekorrast,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles