Jõutreening aitab suitsetamist maha jätta

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs läbi viidud uuring näitas, et suitsetamise mahajätmine õnnestub paremini neil, kes alustavad samal ajal jõutreeninguga. Lisaks aitab see ennetada keha rasvaprotsendi tõusu, mis sageli suitsetamisest loobumisega kaasneb.

Joseph Ciccolo Browni ülikooli Alperti meditsiinikoolist viis läbi väikese pilootuuringu, mis avaldati ajakirjas Nicotine & Tobacco. Uuringus osales 25 suitsetajat vanuses 18 kuni 65, kes jätsid Ciccolo vaatluse all olles suitsetamise maha. Ta nõustas neid ja jagas neile nikotiiniplaastreid. Pool rühmast tegi aga lisaks kaks korda nädalas jõutrenni, kirjutab ergo-log.com.

Iga treening hõlmas kogu keha ja koosnes kümnest harjutusest. Alguses tegid katsealused iga harjutuse puhul 10 kordust, kuid kolme nädala järel suurendati nende treeningkoormust ning nad tegid edaspidi kaks ringi kümne kordusega harjutusi. Lisaks suurendasid nad oma raskusi nii pea, kui tundsid, et suudaksid teha järjest rohkem kui 10 kordust.

Kolme kuu möödudes lõpetasid nad jõutreeningu, kuid Ciccolo jälgis katsealuseid veel kolme kuu jooksul. Ta leidis, et jõutreening oli suurendanud suitsust jätkuva eemalehoidmise tõenäosust kaks korda.

Kuue kuu möödudes alates suitsetamise mahajätmisest oli 16 protsenti jõutreeningut teinud katsealustest suutnud suitsust eemale hoida. Kontrollgrupis oli see näitaja kaks korda väiksem.

Lisaks olid treeninud katsealused kolme kuu jooksul kaotanud keskmiselt pool kilo rasva.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles