Eestis tegutsevad mitmed keelatud püramiidskeemid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püramiidskeem on müügiskeem, milles osaledes tasub tarbija võimaluse eest saada hüvitist peamiselt teiste tarbijate süsteemi kaasamisest, mitte kaupade või teenuste müügist.
Püramiidskeem on müügiskeem, milles osaledes tasub tarbija võimaluse eest saada hüvitist peamiselt teiste tarbijate süsteemi kaasamisest, mitte kaupade või teenuste müügist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimastel kuudel on sagenenud tarbijakaitseametisse laekuvad pöördumised erinevate müügiskeemide kohta.

Amet paneb inimestele südamele, et igasugustesse lihtsat teenimisvõimalust lubavatesse skeemidesse tuleks suhtuda ettevaatusega ning püramiidskeemi tunnustega ettevõtmistega liitumisest peaks hoiduma.

Sageli tegelevad müügiskeemide levitamisega Eestis eraisikud, kelle kohta ei ole võimalik avalikke kanaleid pidi teavet leida.

Sel aastal on tarbijakaitseameti poole pöördutud näiteks seoses selliste skeemidega nagu Wenyard, Jeunesse, Emgoldex, Vemma, Worldventures. Tarbijate kirjelduste põhjal on ametil alust arvata, et nende näol on tegemist keelatud püramiidskeemidega.

Erinevalt lubatud soovitus- ja võrkturundusest on püramiidskeem tarbijakaitseseaduse järgi eksitav ja keelatud kauplemisvõte.

Püramiidskeemi puhul sõltub tulu teenimine paljuski isiku värbamistegevusest, soovitus- ja võrkturunduses lähtutakse isiku müügioskustest ja konkreetsetest müügimahtudest. 

Püramiidskeemiga on tegemist siis, kui:

- skeemiga liitumisel küsitakse liitumistasu, mis on sageli üpris suur, mitte sümboolne;
- liitujale lubatakse kerget ja kiiret teenistust või tasuta kingitusi;
- liituja hakkab tulu teenima uute liikmete hankimisest, mitte toote või teenuse müügist või tarbimisest ja tulu teenimiseks on vaja leida teatud minimaalne hulk uusi liitujaid;
- uute liikmete liikmemaksud kanduvad skeemi kõrgemate tasemete liikmetele;
- skeemi madalamate tasemete liikmed liiguvad kõrgematele tasemetele vastavalt võimekusele leida uusi liikmemaksu tasuvaid liikmeid;
- liitunutel puudub garantii investeeringute tagasisaamiseks või kasumi teenimiseks.

Üha enam levivad tootepõhised püramiidskeemid, mis raskendab nende eristamist seadusega lubatud otsemüügivormidest.

Nii tootepõhise püramiidskeemi kui ka tootepõhise võrkturundus- või soovitusturundusskeemiga liitudes tuleb tavaliselt soetada endale stardikomplekt, kuid püramiidskeemi puhul on stardikomplekti hind võrreldes kauba väärtuse ja võimaliku edasimüügihinnaga väga kõrge ning sageli saab liitunu tooteid pärast seda teatud ajavahemike järel.

Erinevalt seaduslikest müügiskeemidest ei saa püramiidskeemiga liitunu talle automaatselt saadetud kaupa skeemi levitajale tagasi müüa.

Tarbijakaitseamet soovitab alati uurida, millised on konkreetse müügiskeemiga liitumise ja võimaliku tasu saamise põhimõtted, milline on sõlmitav leping ja kuidas saab lepingust taganeda.

Juhul kui tegemist ei ole püramiidskeemiga, kuid raha teenimiseks tuleb müüa kalleid tooteid, tuleks hinnata, kas ja kui palju on olemas potentsiaalseid kliente, kes sellist kaupa ostaksid.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles