Uus toidupakend võitleb bakterikatu vastu

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iisraelis Jeruusalemmas asuva Heebrea ülikooli tudeng on leidnud viisi, kuidas rünnata baktereid, mis moodustavad näiteks puu- ja köögiviljadele ja nende transportimisel kasutatavatele pakenditele potentsiaalselt kahjuliku biokatu.
 

Bakteriaalne biokatt on toidutööstuses üha kasvav probleem. USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus teatas hiljuti, et toidust alguse saanud nakkused põhjustavad ainuüksi Ameerika Ühendriikides iga-aastaselt hinnanguliselt 48 miljonit haigusjuhtu, millest 45 protsenti on seotud bakteritega, kirjutab Nocamels.com.

Et suuremat osa puu- ja köögiviljadest süüakse toorelt, on see suur probleem – loendamatu hulk mikroorganisme, kaasa arvatud haigustekitavaid baktereid, jääb viljade ja pakendite pinnale, moodustades keeruka protsessi käigus ohtliku biokatte.

Michael Brandwein avastas, et üks biokatu moodustumist mõjutav faktor on bakterite omavahelise «suhtlemise» protsess. Kui teatud molekulid tuvastavad piisavalt kõrge rakkude tiheduse, siis nad aktiveerivad protsessi, mis viib bakterite kleepumiseni. Nende molekulide tootmise või integreerumise kontrollimine võib aga takistada biokatu moodustumist.

Nii töötas Brandwein välja molekuli nimega TZD, mida testiti biokatu uurimisega tegelevas laboris. Selgus, et bakter takistab edukalt bakterite ja seente biokatu moodustmist toidu puhul, samuti õnnestus selle abil takistada biokatu moodustumist veesüsteemis.

Brandweini uurimus keskendub peamiselt lainepapist toidupakenditele, mida kasutatakse suurema osa põllumajandussaaduste transportimiseks üle maailma. Kattes papppakendi tema välja töötatud molekuli sisaldava akrüülpolümeeriga väheneb biokatte moodustumine olulisel määral, mis tähendab omakorda väiksemat ohtu inimeste tervisele.

Heebrea ülikool on juba sõlminud lepingu kibbutz Beit Guvrini tehnoloogiaettevõttega leiutise edasiarendamiseks ja kommertsialiseerimiseks. Brandwein loodab, et tulevikus saab sama tehnoloogiat kasutada ka külmutatud toitude, liha- ning muude pakendite puhul.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles