Valgurohke toidusedel teeb massi kasvatamise tervislikumaks

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kellelegi pole vast uudis, et jõutreening kombineerituna valgurohke toidusedeliga tähendab suuremat lihasmassi, kuid Lõuna-Koreas asuva Pusani ülikooli teadlased leidsid, et proteiin tagab treenijale ka parema tervise.

Korea teadlased panid 12ks nädalaks jõutreeningut tegema 18 kahekümnendates eluaastates noort meest, kes ei olnud varem kunagi raskustega trenni teinud, kirjutab ergo-log.com.

Mehed tegid harjutusi raskustega, mis moodustasid 60 kuni 80 protsenti maksimaalsest raskusest, millega nad suutnuks teha vaid ühe korduse.

Pooled katsealustest toitusid katse ajal enam-vähem tavaliselt. Nende toidusedel koosnes 60 protsendi ulatuses süsivesikutest, 15 protsendi ulatuses valkudest ja ülejäänud 25 protsendi ulatuses rasvadest.

Ülejäänud katsealused sõid aga valgurikast toitu. Nemad said 55 protsendi koguenergiast süsivesikutest, 30 protsenti valkudest ja 15 protsenti rasvadest. Kilokalorite poolest oli mõlema grupi toidusedel võrdne.

Treeningperioodi lõppedes leidsid teadlased, et valgurikka toidusedeliga mehed olid kasvatanud rohkem lihasmassi. Keha rasvaprotsent oli vähenenud mõlemas grupis, kuid rohkem oli see vähenenud jällegi valgurohket toitu söönute seas.

Ehkki teadlased ei leidnud valgurikka toidusedeli mõju IGF-1 (insuliinisarnase kasvuteguri), kortisooli ega testosterooni tasemele, märkasid nad, et võrreldes vähem valku tarbinutega ringles nende veres rohkem kasvuhormooni.

Samuti vähenes rohkem valku tarbinutel insuliiniresistentsus, mis tähendab, et nende rakud muutusid insuliini suhtes tundlikumaks ja see on hea märk, sest insuliin surub maha söögiisu. Lisaks paranes neil ka nn hea ja halva kolesterooli suhe tänu sellele, et hea ehk HDL-kolesterooli tase tõusis.

Et tegemist oli siiski üsna väikese uuringuga, tõdesid teadlased, et saadud järelduste kinnitamiseks on vaja läbi viia ulatuslikumaid uuringud, millesse oleks kaasatud eri tüüpi jõutreeningut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles