Katse: milline on kõige parem maasikas, kas Eesti, Poola või Belgia?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees palus toimetuse töötajatel pimesi hinnata viit eri päritoluga aedmaasikat, et teha kindlaks, kas kodumaine ja kallim kaup on kõrgemat hinda väärt.

Pimekatses osalenute hinnang oli üsna üksmeelne «jah». Parimaks peeti Tallinna keskturult 3 euroga ostetud Eesti ja halvimaks 3,70 euroga Stockmannist ostetud Belgia marja.

Katses prooviti kaht Poola päritolu, kaht Eesti kasvatajate ning üht Belgiast toodud maasikasorti. Enim sai kiita Kasepuu talust Põlvamaalt pärit maasikas «Polka», mis oli teistega võrreldes küll pisut väiksem, kuid kadus taldrikult kõige kiiremini.

Parima marja kohta öeldi, et sel on ehe maitse, mis meenutab metsmaasikat, mari on mahlane ja magus. Kasepuu talus Himmaste külas kasvatatud marja kilo maksis turul 3 eurot.

Pildil vasakult: Poola maasikas (II koht), Poola maasikas (III koht), Eesti maasikas (I koht), Belgia maasikas (V koht), Eesti maasikas (IV koht).

Teise koha andsid hindajad Poola maasikale, mille kilohind oli möödunud nädalal 2,20 eurot. Kuna marjad olid suured ja lihavad, hinnati maitse kõrval oluliseks nende välimust.

«Keskmine maitse suure marja sees,» märkis üks proovija. Teise meelest oli tegu omapärase maitsega marjadega ning ta hindas need viiepalli­skaalal parimaks, kuid lisas, et vaid suuremad maasikad olid magusad, väiksemad jätsid suhu hapu järelmaigu.

Teine Poola päritolu maasikas sai katses kolmanda koha ja maksis turul 1,60 eurot kilo. Madala hinnaga keskpäraseks hinnatud marja kohta märkisid juba esimesed mekkijad, et vaevalt on tegu Eesti marjaga. «Liiga üleküpsenud!» põrutas üks töötaja. «Meil pole sellist ilmagi olnud!»

Poola maasika kohta öeldi veel, et see on vesine, aga magus. Mõne meelest oli maitses tunda pisut «seisnud kõrvalmaiku» ning kolmandad leidsid, et marjad on päris vanad, mis kõneleb vaid sellest, et inimeste maitse on erinev.

Poola maasikas sai testis siiski üllatavalt head tagasisidet.

Neljandaks jäänud mari oli pärit mõistatuslikust «Räpalast», millega Keskturu venelannast müüjatar ilmselt Räpinat silmas pidas. Maasikate sordiks oli 2,50-eurosele hinnasildile märgitud «Polka», täpselt nagu katse võidumarjalgi. Toimetuse hindavad suud neid kaht aga sugulasteks ei pidanud. «Moosiks kõlbab küll, aga suhkrut tuleb lisada,» soovitas üks hindaja. Teine leidis, et marjad on hapukad ja vesisevõitu.

Konkurentsitult viimasele kohale määrasid maitsjad Stockmanni toiduosakonnast pärit ja 3,70 eurot kilost maksnud ahvatleva välimusega Belgia maasika, millel tajuti olevat imelik kõrvalmaitse. «Pole nagu maasika maitsegagi, pigem nagu mingi muu mari või suitsuvorst,» leidis üks toimetuse töötaja. Imelikku kõrvalmaitset märkisid teisedki ning kindlameelselt ja suure ülekaaluga pandi sellele katses kõige kehvem hinne – üks.

Kasepuu talu maasikakasvataja Ülle Kasepuu kinnitas reedel, et Lõuna-Eesti maasikat veel jagub ja Põhja-Eestis hiljem valmiv mari võistlema ei kipu. «Põhja-Eestis on kasvatajaid vähe. Meie talul veab aga eriti, sest mari küpseb metsa veerel ja pole veel intensiivset päikest näinud, seega saaki veel jagub. Neil, kel keset põldu kasvab, hakkab saak juba peagi otsa lõppema,» rääkis Kasepuu.

Seda, miks teine Eesti mari katses küllaltki keskpärase tulemuse sai, on raske seletada, kuid üks võimalus on, et tegu polnudki kodumaise marjaga. «Seda ikka tuleb ette, et müüakse Poola marju Eesti maasikate pähe. Raske on seda välja selgitada, aga üldiselt saab maitsest aru. Eesti mari peaks ikka magus ja mahlane olema,» leidis Kasepuu.

Et terad sõkaldest eraldada ja parim maasikas üles leida, soovitab Kasepuu turul müüjalt maasikat maitsta paluda. «See pole küll reegel, aga üldiselt nendel lettidel, kus müüakse kõrvuti Eesti maasikat mureli ja arbuusiga, tasub kahelda, kas tegu on ikka kodumaise saagiga. Kui maitsta pakutakse, on selge, et müüjal pole midagi häbeneda ja tegu on hea marjaga,» soovitas Kasepuu ostjatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles