12 toitu, mis näljatunde pikaks ajaks eemale peletavad

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avokaado
Avokaado Foto: SCANPIX

Kui eesmärgiks on kaalu langetamine, peetakse esimeseks tõhusaks abimeheks toidu koguste vähendamist. Sageli kipub aga pidev näljatunne kõik sellised katsed juba eos rikkuma. Et mitte lisakaloritega patustada soovitab Huffington Post vahepaladeks toiduaineid, mille söömisel saab organism signaali, et «nüüd aitab, kõht on täis».

1. Õunad

Pool tundi enne eelseisvat toidukorda söö üks-kaks õuna. Kiudained ja vesi, mida õun külluslikult jagab, täidavad kõhu ja lõunal polegi enam nii suurt isu.

2. Avokaado

Pool abokaadot lõunasöögi kõrvale aitab kõhul püsida täis kuni terve pärastlõuna. Toitumisalane Nutrition Journali läbiviidud katses tundsid naised 22 protsenti enam rahulolu pärast sellist toidukorda ning 24 protsenti väiksemat iha mõne lisavahepalaga patustada kolme järgneva tunni jooksul.

3. Oad, kikerherned ja läätsed

Kaunviljad on kõrge proteiinisisaldusega ning annavad organismile ka palju kiudaineid, antioksüdante, b-vitamiini ja rauda. Süües rohkem ube, kikerherneid ja läätsesid, aitab see kontrollida ka seniseid vastupandamatuid isutamisi toidukordade vahel. Hiljutine analüüs ajakirjas Obesity avaldas, et katsealused tundsid end keskmiselt 31 protsenti paremini pärast toidukorda, milles oli kaunvilju.

4. Supp

Ühes järjekordses toitumisalases katses selgitati, et inimesed, kes päevas ühe kausitäie suppi sõid, langetasid oma päevast kaloraaži kuni 20 protsendi võrra.

5. Marineeritud köögiviljad

Kurk, kapsas, Korea kapsas ja teised marineeritud toodetel on lühikese ahelaga rasvhapped, mis toodavad hormoone, mille üheks toimeks on söögiisu langus. Marineeritud toidud suurendavad kehas ka probiootikumide hulka, mis aitavad kaasa seedimisele. Mõnede ekspertide hinnangul ongi probiootikumid otseses seoses söögiisu ja kaalu langusega, kuigi selle väite kontrollimiseks pole tehtud ühtki teaduslikku uuringut.

6. Tšilli pulber

Hiljutine uuring Hollandi Maastrichti ülikooli poolt selgitas, et kui toidukord vürtsikamaks teha (näiteks tšilli pulbriga), aitab see söögiisu kahandada. Uuringus selgitati, et kui toidukorrale lisada veerand teelusikatäit tšillipipra pulbrit, suurenes täiskõhutunne. Mõned katsealused said igale toidukorrale tšilli lisamisega kõhu täis juba 75 protsendiga senisest päevasest toidu hulgast.

7. Tume šokolaad

Kui tekib isu millegi magusa ja toitva järele, tasuks süüa tumedat šokolaadi. Uuringud näitavad, et tume šokolaad aitab vähendada vererõhku ja suurendada südame ja aju töövõimet. Samuti on tume šokolaad palju toitvam kui piimašokolaad ning võib aidata vähendada söögiisu nii magusate kui soolaste vahepalada järele.

8. Kanamunad

Et kõht püsiks täis lõunani, tuleks hommikut alustada munade söömisega. Põhjus on kanamunade kõrges valgusisalduses. Missouri ülikooli uuringus selgus, et 300-kilokaloriline hommikusöök vähendab oluliselt näljatunnet ning aitab vältida näljatunnet hommiku- ja lõunasöögi vahelisel ajal. Uuringu läbiviijate hinnangul tarbivad inimesed, kelle hommikusöök on kõrge valgusisaldusega kogu päeva vältel vähem kaloreid.

9. Pähklid

Pähklid on samuti üks toitev suutäis. Briti toitumisalases ajakirjas Journal of Nutrition avaldati katse, millest selgus, et 40 grammi pähkleid või 3 supilusikat pähklivõid koos nisuvõi ja apelsinimahlaga tarbinud naised tundsid täiskõhutunnet kuni 12 tundi kauem pärast hommikusöögi lõpetamist. «Pähklid on looduse poolt spetsiaalselt näljatunde leevendajateks loodud, sest neis on kõrge kasulik rasva-, proteiini- ja kiudainete sisaldus,» ütles ajakirja toimetaja Cynthia Sass. Pähkleid koos puuviljade, kaerahelveste või pruuni riisiga tarbides, aeglustab selline söögikord seedimist ja reguleerib veresuhkru taset. Nii püsib kõht kauem täis.

10. Kaerahelbed

Ameerika toitumisalane ajakiri College of Nutrition tegi katse, milles serveeris osalenutele 250-kalorilist teravilja või kaerahelbe putru koos piimaga (113 kalorit). Katsealused tundsid pärast toidukorda pikemal ajaperioodil täiskõhutunnet ning tundsid väiksemat soovi midagi enne järgmist toirukorda süüa.

11. Vesi

Kui mitte piisavalt palju vett juua, võib kehal tekkida näljatunne. Sellist näljatunnet võib võrrelda dehüdratsiooniga – tekib jõuetus, vähenevad kognitiivsed (tunded, tajud, tähelepanuvõime) võimed ning tujulangus. Enne, kui krabad pärastlõunase vahepala järele, proovi juua üks klaas vett ning oota kümme minutit. Tõenäoliselt väheneb nii toimides näljatunne ja säästad end nii mitmetest lisakaloritest.

12. Valgujook

Vadak, üks kahest proteiinist, mida saab piimasaadustest, on üks toitvamaid valguallikaid. Ajakirjas Appetite avaldatud uuringus selgus, et inimesed, kes jõid päevas ühe valgujoogi, sõid eelseisval toidukorral 18 protsenti vähem, kui need, kes jooki ei tarbinud. Proteiinisegusid võib lisada ka smuutidele või hommikupudrule, et toidukorra toiteväärtust suurendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles