Toidud, mille puhul tasub eelistada täisrasvast versiooni

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sulle tundub olevat loogiline, et kui tahad kaalust alla võtta või isegi lihtsalt olemasolevat kaalu hoida, peaksid valima madala rasvasusega või rasvavabad piimatooted. Kuid see ei pruugi olla tõsi. 

Enam kui 1500 meest vaatluse alla võtnud Rootsi uuringu järgi võib toime olla hoopis vastupidine – need, kes tarbisid uuringuperioodi alguses väga vähe piimatoodetes sisalduvuid rasvu, olid 12 aastat hiljem suurema tõenäosusega rasvunud. Need, kes tarbisid neid rasvu rohkem, olid ka väiksema tõenäosusega rasvunud. Ning sellised tulemused saadi pärast seda, kui arvesse olid võetud kõik muud faktorid, nagu puu- ja köögivilja tarbimine, suitsetamine, alkoholitarbimine, füüsiline aktiivsus, vanus, haridus ja elukutse, kirjutab womenshealthmag.com.

Miks siis tähendab täispiima joomine ja või söömine väiksemat rasvumise riski? Kõnealuse uuringu autorid ei pakkunud välja põhjust, kuid mõned eksperdid on öelnud, et kuigi rasv annab kaloreid, tagab ta ühtlasi ka täiskõhutunde, mis võib omakorda tähendada, et sa sööd kokkuvõttes hoopis vähem.

Muidugi ei tähenda see, et peaksid nüüd hakkama rahumeeli suures koguses rasvu sööma. Kuid raamatu The Flexitarian Diet autori Dawn Jackson Blatneri sõnul on neli toitu, mille puhul peaksid ALATI eelistama täisrasvast versiooni:

Maapähklivõi

Madala rasvasisaldusega maapähklivõi võib olla vägagi ahvatlev, kuid mõtle korraks, mida teeb sellega tootja. Ta vähendab rasvasisaldust ja lisab parema maitse saavutamiseks rohkem suhkrut –see pole aga kindlasti sinu tervisele hea. Lisaks, kui tegemist on naturaalse maapähklivõiga, on suurem osa selles sisalduvast rasvast tervislik mono- ja polüküllastumata rasv.

Salatikaste

Kindlasti peaksid vältima rasvavaba salatikastet, sest rasv aitab köögiviljades sisalduvatel karotenoididel (A-vitamiini eelühenditel) meie organismi paremini imenduda. Seetõttu võiks salatikaste sisaldada vähemalt natuke rasva. Ja täisrasvane kaste on taas parem kui väherasvane, sest siingi lisatakse maitse parandamiseks rohkem suhkrut ja/või soola.

Munaroad

Jah, madala rasvasisaldusega mune ei ole olemas, küll aga võib poest leida munaasendajat või siis retsepte, mis kutsuvad üles kasutama ainult munakollast. Paljud inimesed viskavad munakollase sõna otseses mõttes minema, et vältida kolesterooli ja rasva üldse. Kuid terve muna söömine on oluliselt parem kui vaid munavalge söömine, sest munakollases on väga palju kasulikke aineid.

Nimelt on munas sisalduvad vitamiinid peamiselt koodnunud munakollasesse ehk rebusse – sealt leiab A-, D- ja E-vitamiini ning pantoteenhappe ja biotiini. Suvel on munakollases palju karotenoide. Lisaks sisaldab munakollane palju letsitiini, mis on meile hädavajalik rakkude koostises ja normaalseks ainevahetuseks. Letsitiini vajame hea mälu ja mõtlemisvõime tarvis.

Küpsetised

Kui sa ei suuda küpsetistest eemale hoida, siis ära osta eelküpsetatud väherasvaseid tooteid. Eelista värskeid pagaritooteid, mis on valmistatud täisrasvaste õlidega. Või veel parem: küpseta ise ning saad kasutada vaid kõige värskemaid ja tervislikumaid koostisaineid ja kontrollida nende sisaldust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles