Üha rohkem soomlasi loobub ajutiselt nutitelefonidest

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefon.
Mobiiltelefon. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Üha enam soomlasi üritab end suvepuhkuse ajaks sotsiaalmeediast võõrutada, vahetades selleks ajaks oma nutitelefonid odavate internetiühenduseta mobiiltelefonide vastu välja.

Soomes on saamas üha tavalisemaks nutitelefoni-vabad perioodid, kirjutab Yle. Osa inimesi tahab oma väärtuslikel puhkusenädalatel sotsiaalmeedia täiesti ära unustada. Eriti need, kes puutuvad sotsiaalmeediaga kokku ka oma igapäevases töös.

«Tean inimesi, kes ostavad suvepuhkuse ajaks odava 30-eurose telefoni, et nad ei saaks internetis surfata,» lausus meediatöötaja Jere Rinne Otava kolledžist.

Rinne rääkis ka sotsiaalmeedia pahupoolest, nentides, et nutiseadmed võivad tulla vanemate ja laste vahele. «Kõik peab olema jäädvustatud ja avaldatud,» jätkas Rinne, et ei ole võimalik olla täielikult kohal siin ja praegu, kui samal ajal on vaja Twitteris säutsuda.

Rinne sõnul on kahenädalane või isegi kuu pikkune puhkus sotsiaalmeediast väga soovitav, kuna asju hakatakse nägema teise nurga alt.

Nutitelefoniga pidevalt sotsiaalmeedias olemine võib tema kinnitusel ka õnnetusi põhjustada. Näiteks hoiatatakse Hongkongi metroos regulaarselt inimesi, et nad vaataks enda ette, mitte telefoniekraane. «Mujal maailmas on paljudesse kohtadesse üles seatud hoiatavad videod, et inimesed sõidu ajal telefoni ei kasutaks,» märkis Rinne.

Siiski käivad paljud soomlased puhkuse ajal Facebookis. «Kui puhkajad telefonis on, lähevad nad esimesena Facebooki või ehk Instagrami, ja alles siis vaatavad uudiseid,» kommenteeris sotsiaalmeedia haldaja Antti Hirvonen Yle-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles