Eesti mehed hädas: poodides on saadaval vaid koolipoiste suurused

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibuvad teksad. Foto on illustreeriv.
Liibuvad teksad. Foto on illustreeriv. Foto: Wikipedia / Internet

Tarbija24 pöördus lugejate poole üleskutsega anda teada, millistes kauplustes on parim riidevalik meestele.

Lugeja eestlane ütles, et ei ole nii rikas, et Eestist osta. Tema arvamusega ühinesid mitmed teisedki, kes on hakanud viimastel aastatel üha enam riideid ostma veebipoodidest.

«Ülikonna olen ostnud Baltmanist allahindlusega. Mõne üksiku T-särgi ka Denimist või Rademarist, samuti allahindlusega. Ülejäänud, suuremad ostud teen kõik netipoest,» kirjutas lugeja noh.

Välismaalt riideid ostvate lugejate sõnul on parim sihtkoht suuremate sisseostude tegemiseks Saksamaa. «Eestis on riided kuradi kallid. Saksamaal on valikut ja tegelikult ka rohkem suurusi. Poes ei vedele ainult XS ja XXXL nagu Eestis. Miks ei tellita meil rohkemas koguses kõige ostetumaid suurusi?» küsib lugeja.

Pakutavad rõivasuurused valmistavad peavalu ka lugejale dsada. «Eestis meestele riideid ei müüdagi. Riideid saavad osta ainult mingid kilud, kelle jalg ei meenuta enam jalga vaid kätt,» kirjutas ta.

Populaarseimad on kiirmoebrändid

Populaarsematest rõivapoodidest, kus Tarbija24 meeslugejad oma ostud sooritavad, toodi välja Monton, NewYorker, Reserved, Cropp, Zara, H&M, Jack&Jones, Kaubamaja meeseosakond.

Lugeja Hmm kurdab samuti valiku pärast, mis tema hinnangul Eestis suhteliselt väike on. «Matka- ja spordiriiete osas ongi meil ju arvestatavad suuremad kauplused sisuliselt vaid Rademar ja Sportland, samut Sportlandi nn Outlet, Ilves ja Matkasport ka – ehkki viimased on väiksemad. Korralikku vihmakindlat riiet – eriti meestele – ei oska mujalt isegi otsida. Alternatiiviks on netipoed, aga kahjuks on inglaste ja sakslaste õlad sageli eestlastega võrreldes kitsavõitu.»

Lugeja Eks ta ole nendib, et rõivasuuruste probleem on tõsine ka kallimates poodides, mis justkui võiks pakkuda laia valikut. «Seni kuni Kaubamaja müüs veel Rappsoni kraami, olid selle firma viigipüksid ikka inimese järgi tehtud ja numbrivalik oli samuti mitte ainult kääbustele või kõrenditele. Enamasti oli pintsak ka pükstega komplementaarne,» kirjutas ta.

«Kauplustele õmblusfirmade pakutav numbrite komplekt on Eesti jaoks vale struktuuriga ja nii täidavad müügipindu aastast aastasse meesteosakondades vaid meie koolipoistele sobivad asjad ning ei saa kuidagi sellest hädast lahti ka, isegi allahindlused ei aita enam,» kurdab sama lugeja.

Teiste seas sõna võtnud lugeja Naine leiab, et kõige nukram on see, et kõigis poodides on enam-vähem üks ja sama kaup. «Ainult Kaubamajas, Virus ja vanalinnas on hinnaklass palju kõrgem. Meil Eestis on riided kallid ja inimesed on hakanud moekaupu, pesu – nii naiste, laste kui meeste omi – interneti kauplustest ostma. Ja oh üllatus, kui saad mõne T-särgi, kleidi, meeste kauba või jalatsid kätte ja näed neid samu kaupu hiljem meie poodides, ainult et meeletu juurdehindlusega. Näiteks – ostsin Inglismaalt saapad 25 euro eest ja nägin neid samu hiljem Viru keskuse 85 euro eest müügis.»

«Riideid ainult sportlike kehadega meestele!»

Lugeja Mhh jaoks valmistab muret aga see, et Montoni jaoks hakkab meesterahvas pihta 175 sentimeetrist. «Mulle tundub, et kui tahad riideid, siis ei tohi sa ka ülekaalus olla või pead olema üpris pikk. Poodidesse kaupa tellijad arvavad, et nende poest ostavad riideid ainult kole sportliku kehaehitusega mehed.»

Riidepoodi Reserved klient Ants on sealse valikuga enamasti rahul, kuigi vahel jääb mõni ost õige suuruse tõttu sooritamata. «Olles ise peenemapoolse suuruse juures, siis enamasti väljapandud kaup on mulle sobivast alati suurem. Ja kui küsida, et kas ka mulle sobivat suurust on, siis enamasti on vastus eitav. Teksad, näiteks on enamasti lühikesed. See on ainuke miinus. Muidu soovitan ikka – T-särgid on head ja muu kõik ok,» kiidab Ants.

Lugeja Rait loetleb oma põhiostukohtadeks Viru keskuses asuvaid poode Brooks Brothers, Massimo Dutti, Zara, Tommy Hilfiger, Marc o’Polo.

Spanky lemmik riidepood on Zara. «Montonist saab ka vahel üht-teist. Ostan enamasti ainult allahindluse ajal. Kingad ABC-st ja Batast näiteks, aga samuti ainult alede ajal. Olen varem ka odavpoodidest kingi ostnud, näiteks Sabost, aga nende kvaliteet ei kannata kriitikat. Shus on lihtsalt väga koledad kingad. T-särke ja kodusemaid riideid ostan NewYorkerist,» lisas ta.

Pikka kasvu mehel on Eestis raske

Pikka kasvu meestel on aga endiselt Eestis raske riideid leida, leiab lugeja noh. «Kui juhtud olema ebastandartse suurusega, siis erilisi raskusi on spordiriiete leidmisega. Pikkust on mul 188 sentimeetrit ja spordipükse poest ei leia. Otsinud juba aastaid nii Eestist kui Soomest-Rootsist. Pakutakse küll XXL suurust, aga mis suure vööümbermõõduga ning mil pikkust napib. Sama on jooksusussidega. Suurust 48,5 on raske leida ja kui poes juhtub selline number olema, siis see mudel pole jooksmiseks mõeldud,» kurdab ta.

Lugeja Vana Setu kahtlustab, et Eesti poodides on müügil ainult laojäägid ja hooajalõpu alemüügist ülejäänud kaup. «Tundub, et Eesti kauplustel puudub võimalus ise kaupa valida. Müüvad vaid seda, mida neile antakse. Kaubanduspindade rendihinnad tunduvad meil ka Londoni ärikvartali tasemel olevat.»

Mehemõõtu lugeja Juss vaevab samuti pead rõivaste pakutava suurusega. «Meeste alussärke pole kusagilt saada. See praht, mis valikus, ei ole kasutatav, kuna pea ei lähe peaaugust läbi,» põrutab ta.

Lugeja, kes end Särgituks nimetab, usub, et Eesti kaupmehed elavad ikka pagana mõnusalt. «Toovad Hiinast rämpsu ja loodavad, et see ära ostetakse. Normaalset riiet meestele aga pole! Jääb sügavalt arusaamatuks, milline piitsavarrekujuline noorukist kaubatundja tellib kaubamajadele meestesärke – valdavas enamuses vedeleb riiulitel ikka slim-fit ja taljes ning avaramaid polegi saada. Seda ühtmoodi nii Tallinna Kaubamajas kui Stockmannis. Nagu elaksid Eestimaal ainult modellitõugu kiitsakad inimesed. Isegi mõlema kaubamaja müüjatega vesteldes naeratavad nood kohtlaselt vastu, et jah, ega ma endalegi meie kaubamajst riideid ei leia, kõik valet mõõtu!»

«See probleem pole mitte sea- ega savikamõõtu meestel, vaid saada pole ka selliseid suurusi, mida tsiviliseeritud riikides täiesti normaalseks suuruseks peetakse. Näiteks meestesärke Comfort Fit ja Loose Fit müüvad mujal maailmas kõik tavainimestele mõeldud kaubamajad, mitte ainult eripoed,» lisab nördinud lugeja Särgitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles