HIV ravim võib suurendada suitsiidiriski

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioonis noor. Illustratiivne foto.
Depressioonis noor. Illustratiivne foto. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

HIV ravis sageli kasutatav ravim nimega efavirents võib kahekordistada patsientidel suitsidaalsete mõtete või käitumise riski.

Põhja-Carolina teadlased analüüsisid perioodil 2001–2010 enam kui 5000 vaatlusalust HIV patsienti, kellest kolmveerand olid mehed keskmise vanusega 37 ning 3200 olid saanud efavirentsi sisaldavat ravi, vahendab ERRi teadusportaal. Uuringust selgus, et efavirentsi võtnud inimeste seas oli suitsiidirisk kahekordne.

Efavirents on küll tõhus viirusevastane ravim, kuid teadlaste väitel on seos suitsiidiriski tõusuga püsiv, juba turuletoomisest alates on seda seostatud erinevate psühhiaatriliste ilmingutega, sh luupainajate esinemisega. Arvestades, et viirusvastane ravi on tüüpiliselt eluaegne, on selline teadmine oluline ning arstid peaksid kaasnevaid riske tundma ja oma patsientidel hindama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles