Lugejad: Poola maasikas on Eesti omast odavam, magusam ja suurem

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: SCANPIX

Tarbija24 lugejad ei vali turul maasikat päritoluriigi järgi vaid peavad silmas hinda, marja välimust ja maitset.

«Ostsin proovimiseks nii Poola kui kodumaist maasikat. Eelistan Poola omi, sest hind on parem, kvaliteet hea ja mari maitsev. Nii saigi talveks ostetud Poola maasikaid,» kirjutab üks lugeja.

Lugeja Liisa ütleb, et on juba aastaid Poola maasikaid kodumaistele eelistanud. «Marjad on soodsamad, neid saab sama raha eest rohkem ja tervisele pole need kunagi halvasti mõjunud,» leiab ta.

Norras elav eestlane kirjutab, et ostab sealseid kohalikke maasikaid. «Väga magusad ja head. Hinda küsitakse siin sama nagu Eestis kodumaise maasika eest, kuigi sissetulekute vahe on kolmekordne. Ehk oleks ikka Eesti talunikel midagi, mille üle pisut mõelda,» soovitab ta.

Teine Norras resideeruv eestlane imestab samuti, kuidas suudetakse seal kohalikke maasikaid pakkuda Eesti marjadele sama hinnaga. «Eesti maasikas ei tohiks maksta rohkem kui Poola oma, sest Poola maasikale lisandub ju transpordikulu,» arvab ta.

Lugeja Humma Kavula leiab, et eestimaalastel tuleks eelistada igal juhul kodumaist maasikat. «Nii saavad Eesti inimesed tööd ja kui nad Eesti kaupu ostavad, saavad kõik rikkamaks. Kui Eestis maasikate kasvatamine jätkub, elavdab see maaelu,» leiab ta, pidades Eesti maasikat kõige maitsvamaks.

Humma Kavulaga on nõus ka teine kodumaist kaupa eelistav lugeja, kes peab Eesti maasikast lugu ennekõike põhjusel, et see on värske. «Hind ei ole määrav, olulisem on see, et kaup ei oleks kliendini reisinud mitusada kliomeetrit ja kes teab mis tingimustes,» ütleb ta.

Maasikakasvataja Neh leiab, et mari ei tohiks reisida üle 100 kilomeetri. «Valmis maasikas läheb sellise teekonna ületamisel juba lödiks. Kui aga valmis küpseda ei lase, siis on sama saast, mis Poola maasikas,» põrutab ta.

Lugeja Mammu ütleb, et pooltoores mari säilibki kauem, kuid selle maitse pole võrreldav müügikohale võimalikult lähedal korjatud ja lõpuni valmisküpsenud marjaga. «Parim maasikas on see, mis on korjatud võimalikult müügikoha lähedalt ja pole kaua seisnud. Varahommikul korjatud mari, mis jõuab turule kella 9ks, on parim. Selge on see, et selline maasikas ei saa olla pärit ei Poolast ega Belgiast.»

Lugeja Rrrr on aga veendumusel, et Poolas kasvatatakse samu sorte, mis Eestiski. «Ma ei saa aru, kuidas Eesti maasikas magusam saab olla. Kas seda kastetakse suhkruveega?» küsib ta.

Lugeja Alevist ütleb, et eelistab Poola maasikat hinna, väljanägemise ja maitse pärast.

«Ei ole nii rikas, et maksta ainult väidetava päritolumaa eest rohkem. Pealegi pole need Eesti maasikad midagi nii ökod nagu üritatakse väita. Hispaania, Poola ja lõunamaade maasikad on saanud ka rohkem päikest,» põhjendab lugeja neh oma eelistusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles