Lugeja küsib: kas kohus saab määrata reaalse vanglakaristuse, kui ma ei maksa elatisraha?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse ülalpidamiskohustuse rikkumise eest saab rahaliselt karistada või kuni üheaastase vangistuse.
Lapse ülalpidamiskohustuse rikkumise eest saab rahaliselt karistada või kuni üheaastase vangistuse. Foto: SCANPIX

«Läksin oma laste emast lahku ja tema pani mulle alimendid peale (kolm last). Käin küll tööl, aga palk väike, suudan ise kuidagi ära elada. Nüüd on asi siis nii kaugel, et käisin uuesti prokuröri juures, kus oli ka riigi poolt määratud kaitsja juures ja pakkus siis kokkulepet poole aastase katseajaga, et maksan kokku 300 eurot või lähen reaalselt kinni kui kohtunik nii otsustab. Ma ei ole mingi kurjategija ja mul ei ole tõesti seda raha mitte kuskilt võtta, aga neid see ei huvita. Kas kohus saab reaalse vanglakaristuse määrata?» küsib lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Karistusseadustiku § 169 näeb lapse ülalpidamiskohustuse rikkumise eest karistusena tõepoolest ette kas rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse. 

Nimetatud paragrahvi kohaldamiseks peab vanema kõrvalehoidumine elatise maksmisest olema kuritahtlik, iseasi, kas Teie olukorras kuritegelik käitumine esineb.

Kui elatise maksmisest kõrvalehoidumise eest määratakse karistusena vangistus, jäetakse see reeglina tingimisi kohaldamata, st reaalset vangistust ei toimu.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles